Izbor sportiste

Predstavljamo: Amel Tuka, najbolji svih vremena

Predstavljamo: Amel Tuka, najbolji svih vremena
Foto: N.N. | Predstavljamo: Amel Tuka, najbolji svih vremena

Amel Tuka rođen je 9. januara 1991. godine u Kaknju. U godini na izmaku još jednom je ispisao nove stranice bh. sporta.

Nakon 2015. godine, kada je šokirao svijet osvajanjem bronzane medalje na Svjetskom prvenstvu u Pekingu, u oktobru 2019. otišao je korak dalje i osvojio srebro na SP u Kataru i tako ostvario možda i najveći uspjeh bh. sporta svih vremena. Bilo je to veče za pamćenje i najbrža trka u istoriji svjetskih prvenstava, a njegovo fantastično vrijeme 1:43,47 zlatnim slovima ostaće zapisano kao najveći rezultat bh. kraljice sportova.

Čak 17 puta se ove godine penjao na najviša postolja. Zauzeo je sjajno šesto mjesto u finalu Dijamantne lige u Cirihu. U Minsku je donio pobjedu reprezentaciji Evrope protiv selekcije SAD, a ovoga ljeta je trijumfom u Ostravi postao prvi bh. sportista koji se kvalifikovao na OI u Tokiju.

Svečana manifestacija 19. Izbora najboljeg sportiste BiH, u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH, biće održana 12. decembra u kongresnoj dvorani hotela "Holiday" u Sarajevu, s početkom u 20 časova, uz direktan prenos na BHT 1.

Predsjednik stručnog žirija je Samir Avdić, a partner Izbora najboljeg sportiste BiH je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije