Izbor sportiste

Predstavljamo: Damir Džumhur, ispisao istoriju bh. sporta

Predstavljamo: Damir Džumhur, ispisao istoriju bh. sporta
Foto: N.N. | Predstavljamo: Damir Džumhur, ispisao istoriju bh. sporta

Damir Džumhur rođen je 20. maja 1992. godine u Sarajevu. Od malih nogu se zahvaljujući ocu Nerfidu i majci Žanet bavi tenisom. Iako nije imao uslove kao drugi, zahvaljujući velikoj borbi, odricanju i supertalentu Damir je danas u društvu najboljih tenisera svijeta.

Eksplozija njegovog talenta, a sada kvaliteta kulminirala je ove godine. Nakon sjajne prošle sezone, u kojoj je popularni Džumi bio miljenik srca čitalaca "Nezavisnih", ove je napravio korak više, te došao među 30 tenisera na svijetu.

Drugi dio Džumhurove sezone ostaće upisan zlatnim slovima u istoriji bh. sporta. Postao je prvi bh. igrač sa osvojenim ATP naslovom. Najava onoga što će uslijediti nešto kasnije je bio plasman u prvo finale ATP turnira u Vinston Sejlemu, te polufinale u Los Kabosu.

Onda je došao St. Peterburg i istorijsko osvajanje ATP turnira iz serije 250. U finalu je savladao Fabija Fonjinija 2:1, a nedugo zatim podigao pehar i na turniru iz iste serije u Moskvi. Tada je u velikom finalu bio bolji od Rikardasa Berankisa, takođe s 2:1.

Izdvaja se i velika pobjeda protiv četvrtog tenisera svijeta Aleksandera Zvereva, kojeg je pobijedio u Šenženu, gdje je Damir stigao do novog polufinala. Sezona iz snova i plasman u top 30 će mu omogućiti da već u januaru u Australiji prvi put bude među nositeljima na jednom grend slemu.

Svečana manifestacija Izbora najboljeg sportiste BiH u 2017. godini u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH biće održana 12. decembra u kongresnoj dvorani hotela "Holiday" u Sarajevu s početkom u 20.15, uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Predsjedništvo BiH na čelu s predsjedavajućim Draganom Čovićem. Predsjednik stručnog žirija je proslavljena košarkašica Mara Lakić-Brčaninović, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije