Izbor sportiste

Predstavljamo Džanana Musu: NBA je njegova sudbina

Predstavljamo Džanana Musu: NBA je njegova sudbina
Foto: N.N. | Predstavljamo Džanana Musu: NBA je njegova sudbina

Džanan Musa rođen je 8. maja 1999. godine u Bihaću. Iako je njegova prva ljubav bio fudbal, sudbina je htjela da se na vrijeme okrene košarci. Njegov talenat stručni žiri Izbora sportiste prepoznao je 2014. godine, kada je proglašen za najperspektivnijeg sportistu BiH.

Nekad najbolji kadet Evrope, koji je prije dvije godine donio bh. kadetima evropsko zlato, u protekloj godini u potpunosti je stekao igračku afirmaciju u seniorskoj košarci. Prvo je ponio epitet najboljeg strijelca juniorskog evropskog prvenstva u Turskoj, gdje je BiH osvojila šesto mjesto. Na šest susreta imao je prosjek od 20,2 poena po meču.

Iako jedan od najmlađih, predvodio je seniorsku reprezentaciju BiH u pretkvalifikacijama za Mundobasket. "Zmajevi" su izborili plasman u finalnu rundu kvalifikacija s nikad mlađim timom. Musa je preuzeo ulogu lidera, te s prosjekom od 22,8 poena po meču bio ključni faktor u bh. timu. Dugo će se pamtiti njegova izdanja protiv Slovačke u Skenderiji kojoj je utrpao 32 poena, dok je u ključnom susretu protiv Armenije u posljednjem kolu postigao 21 koš. Uspješan je bio i na klupskom nivou. S Cedevitom je osvojio duplu krunu u Hrvatskoj, te drugo mjesto u ABA ligi. Prognoze kažu da će se na narednom NBA draftu naći među 20 pikova prve runde.

Svečana manifestacija 17. Izbora najboljeg sportiste BiH u 2017. godini u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radiotelevizije BiH biće održana 12. decembra u Kongresnoj dvorani hotela "Holiday" u Sarajevu, s početkom u 20.15, uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Predsjedništvo BiH s predsjedavajućim Draganom Čovićem. Predsjednik stručnog žirija je proslavljena košarkašica Mara LakićBrčaninović, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije