Izbor sportiste

Predstavljamo: Lana Pudar - kraljica Evrope

Predstavljamo: Lana Pudar - kraljica Evrope
Foto: N.N. | Predstavljamo: Lana Pudar - kraljica Evrope

Lana Pudar rođena je 19. januara 2006. godine u Mostaru.

Članica Kluba vodenih sportova Orka iz Mostara od 2011. je ove godine nastavila da piše istoriju bh. sporta.

Najveći uspjeh karijere ostvarila je osvojivši zlatnu medalju u disciplini 200 metara delfin na Evropskom prvenstvu u Rimu, a na istom takmičenju je bila i bronzana na 100 metara delfin.

Dvostruka je juniorska prvakinja Evrope 50 i 200 metara delfin stilom, te viceprvakinja na 100 metara. Donijela je i istorijske medalje za BiH sa Mediteranskih igara, gdje je bila zlatna na 100 i 200 metara.

Na 100 metara delfin postavila je i rekord Mediteranskih igara i sa svega 16 godina je rangirana kao najbolja evropska plivačica u disciplini 200 metara delfin.

Sjajnu godinu Lana je zaokružila nastupima na Svjetskom prvenstvu u malim bazenima u Melburnu, gdje je u trci na 200 metara delfin stilom zauzela peto mjesto.

Zbog svega što je ostvarila u ovoj godini Lana Pudar je kandidatkinja za nagradu za najbolju sportistkinju u 2022. godini.

Svečana manifestacija tradicionalnog 22. Izbora najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radiotelevizije BiH biće održana 23. decembra u Kongresnoj dvorani hotela "Holiday" u Sarajevu, s početkom u 20 časova, uz direktan prenos na BHT 1 i nezavisne.com.

Predsjednik ovogodišnjeg stručnog žirija je Nikola Nikić, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku najrelevantnijem izboru ovakve vrste u BiH pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije