Izbor sportiste

Predstavljamo: Nermin Memić, kolekcionar medalja i rekorda

Predstavljamo: Nermin Memić, kolekcionar medalja i rekorda
Foto: N.N. | Predstavljamo: Nermin Memić, kolekcionar medalja i rekorda

Nermin Memić rođen je 12. decembra 1989. godine u Bratuncu. Član Plivačkog kluba SPID, pod stručnim nadzorom trenera Amela Kape, ne prestaje nizati uspjehe na međunarodnim takmičenjima.

U godini na izmaku osvojio je deveto mjesto na Evropskom prvenstvu u Dablinu u disciplini 100 metara delfin u klasi S8. S vremenom 1:35.34 za tri sekunde je popravio lični i rekord BiH, a to je bio i prvi nastup jednog bh. takmičara na velikom paraplivačkom takmičenju.

Memić je bio i prvi bh. paraplivač na Mediteranskim igrama, gdje je u disciplini 100 metara slobodno u klasi S10 zauzeo 12. mjesto. S vremenom 1:29.95 i na ovoj sportskoj smotri je postavio novi državni i lični rekord. Osvajač je medalja na Otvorenom regionalnom prvenstvu Hrvatske u Splitu, zatim u Zadru, Zagrebu i Rijeci. Nastupio je i na Beograd openu, gdje se okitio sa dva zlata.

Svi ovi podvizi i vrhunski rezultati Nermina Memića su odveli u najužu konkurenciju za najboljeg sportistu u sportu za invalide u BiH u 2018. godini.

Svečana manifestacija 18. Izbora najboljeg sportiste BiH, u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH, biće održana 17. decembra u kongresnoj dvorani hotela "Holiday" u Sarajevu, s početkom u 20 časova, uz direktan prenos na BHT 1.

Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Predsjedništvo BiH. Predsjednik stručnog žirija je Mirza Teletović, a partner izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije