Izbor sportiste

Predstavljamo: Sakib Malkočević, odveo "zmajiće" na drugi Euro

Predstavljamo: Sakib Malkočević, odveo "zmajiće" na drugi Euro
Foto: N.N. | Predstavljamo: Sakib Malkočević, odveo "zmajiće" na drugi Euro
Edin Spržo

Sakib Malkočević rođen je 25. januara 1965. godine u Tuzli. Kao igrač cijelu karijeru proveo je u Fudbalskom klubu Sloboda Tuzla, a u trenerske vode uplovio je 2003. godine. Kao trener Slobode dva puta je učestvovao u Intertoto kupu i jednom u Kupu UEFA, dok je 2011. godine sa juniorima Slobode osvojio titulu prvaka BiH.

Najveće uspjehe napravio je sa mlađim selekcijama BiH. Selektor U-17 reprezentacije BiH postao je 2011. godine, a do danas je dva puta odveo bh. kadete na Evropsko prvenstvo, te je pet puta bio učesnik elitnog kruga kvalifikacija za EP.

Bh. kadeti su ponovili prošlogodišnji veliki uspjeh, te se drugi put plasirali na Evropsko prvenstvo, koje je održano u Hrvatskoj. U elitnom krugu kvalifikacija u jako kvalitetnoj grupi zauzeli su drugo mjesto završivši ispred favorizirane Rusije. Pod Malkočevićevom palicom bh. nade su prikazale sjajne igre na Euru. Žrijeb za smotru najboljih 16 selekcija Evrope nije bio naklonjen "zmajićima". Mladi bh. fudbaleri su se našli u grupi s Njemačkom, Srbijom i Repubikom Irskom. Nakon ubjedljivog poraza od Nijemaca (0:5), uslijedio je i poraz od Iraca (1:2), te na kraju minimalan trijumf nad Srbijom (1:0). Na kraju tri osvojena boda nisu bila dovoljna za plasman u četvrtfinale.

Svečana manifestacija Izbora najboljeg sportiste BiH u 2017. godini u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH biće održana 12. decembra u Kongresnoj dvorani hotela "Holiday" u Sarajevu sa početkom u 20.15, uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Predsjedništvo BiH na čelu s predsjedavajućim Draganom Čovićem. Predsjednik stručnog žirija je proslavljena košarkašica Mara Lakić-Brčaninović, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije