Izbor sportiste

Samir Avdić predsjednik žirija 19. Izbora najboljeg sportiste BiH

Samir Avdić predsjednik žirija 19. Izbora najboljeg sportiste BiH
Foto: N.N. | Samir Avdić predsjednik žirija 19. Izbora najboljeg sportiste BiH

Samir Avdić, jedan od najboljih košarkaša nekadašnje SFR Jugoslavije i Bosne i Hercegovine svih vremena, predsjedavaće ovogodišnjim žirijem 19. tradicionalnog Izbora najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH.

Velikan ex-YU, ali i evropske košarke, koji je svojim poenima i bravurama ispod obruča donio radost brojnim ljubiteljima sporta, te bio uzor armiji mladih, od kojih su neki danas vrhunski košarkaši, sada će svojim znanjem i iskustvom u ulozi predsjednika žirija dati pečat najrelevantnijem izboru ovakve vrste u BiH. Ovaj nekadašnji vrhunski sportista koji je karijeru započeo zlatnih osamdesetih u sarajevskoj Bosni i stigao do dresa u najboljem timu SFR Jugoslavije, te zatim nosio kapitensku traku u reprezentaciji BiH, bez sumnje je jedan od onih koji najbolje shvataju značaj manifestacije koja već skoro pune dvije decenije prepoznaje i ravnopravno tretira najbolje pojedince i sportske kolektive iz svih krajeva BiH. 

"Suvišno je govoriti koliko je ova manifestacija bitna za bh. sport u cjelini. Sport kao i svaka društvena oblast ima svoje lijepe i ružne trenutke, a među onim ljepšim svakako je kada sportisti dobiju priznanja. Ova manifestacija je svojevrstan svjedok sportske istorije. Ostaje zabilježeno sve najbolje što su sportisti postigli i kolike su napore uložili do svog podviga", rekao je Avdić i dodao:

"Koliko god se možda nekom činila isprana ta riječ, nagrade sigurno jesu motiv za dalji rad i dodatni elan. Meni je privilegija i čast što sam dobio ulogu predsjednika žirija u projektu iza kojeg stoji ozbiljna medijska kuća 'Nezavisne novine'. Sva dosadašnja nagrađena imena, predsjednici i članovi žirija pokazatelj su da 'Nezavisne' ne dozvoljavaju da sportisti padnu u zaborav. Jedno društvo, da bi napredovalo, mora njegovati kulturu sjećanja, a Izbor najboljeg sportiste BiH to upravo čini."

Samir Avdić je rođen 21. marta 1967. godine u Sarajevu. Iza sebe ima blistavu košarkašku karijeru, koja je započela u KK Bosna. Sa 23 godine bio je kapiten sarajevskih "studenata", a prethodno član sjajne generacije jugoslovenskih juniora (Vlade Divac, Toni Kukoč, Dino Rađa, Aleksandar Đorđević...) koja je bila prvak Evrope i svijeta. U blistavoj karijeri igrao je i za Malagu, PTT Ankaru, Tofas... Ostat će upamćen i kao dio reprezentacije BiH koja je osvojila osmo mjesto na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj 1993. godine, što je i do danas najveći uspjeh bh. seniorske selekcije. U svojoj biografiji ima upisana i još dva učešća na Eurobasketu, gdje je bio kapiten BiH, kao i jedan od ključnih igrača u pobjedama nad Hrvatskom, Litvanijom i Izraelom. S pravom nosi epitet jednog od najboljih bh. košarkaša svih vremena.

Virtuozu pod obručima u ulozi predsjednika žirija Izbora najboljeg sportiste BiH u 2019. godini pomagaće i ostali članovi, istaknuti bivši sportisti, sportski radnici i predstavnici medija u našoj zemlji. Žiri će održati četiri sjednice, a prva je 5. novembra u Sarajevu u zgradi RTV doma. Druga je 12. novembra u Mostaru u hotelu "Bristol", treća 18. novembra u Banjaluci i četvrta, kada će biti verifikovane odluke, 12. decembra u sarajevskom hotelu "Holiday" nekoliko sati prije početka svečene dodjele priznanja. Početak manifestacije je u 20 časova u Kongresnoj dvorani hotela "Holiday", uz direktan prenos na BHT 1.

Partner najrelevantnijeg izbora u BiH i ove godine je krovna bh. sportska institucija - Olimpijski komitet BiH. Punu podršku daje i državni vrh BiH.

Žiri

Predsjednik: Samir Avdić. Članovi žirija: Marijan Kvesić, Siniša Kisić, Izet Rađo, Muhamed Ibrahimbegović, Jasmin Mirkonja, Sead Pašić, Dragan Škrba, Darko Ljubojević, Slađana Golić, Boris Spasojević, Zlata Zubac, Dušan Popović, Branislav Krunić, Saša Dalipagić, Ljubiša Majdov, Rade Ristović, predstavnik Ministarstva civilnih poslova BiH. Članovi žirija iz medija: Medina Šehić (BHT 1), Dragan Novaković (RTRS), Kemal Ahmetović (Federalni radio), Dario Mehmedović (FTV), Adnan Ljubović (Bh. radio 1), Denis Huseinbegović (Nova BH), Mirza Kolar (OBN), Branko Majstorović (Oslobođenje), Nermin Demirović (Avaz), Nermin Kustura (Klix.ba), Samir Šišić (Faktor.ba), Dario Lukić (Dnevni list), Adnan Beganović (sportport.ba), Sinan Sinanović (sportske.ba), Hajrudin Prolić (scsport.ba), Dušan Repija (Glas Srpske), Sanel Konjhodžić (sport1.ba), Dragan Malić (Nes radio), Goran Karać (Nezavisne novine).

Legende na čelu žirija

Funkcije predsjednika do sada su obavljali: Milorad Karalić, Josip Katalinski, Tomo Marić, Nađa Avdibašić-Vukadinović, Muhamed Ibrahimbegović, Elvir Bolić, Marijan Kvesić, Miroslav - Ćiro Blažević, Sergej Barbarez, Svetlana Kitić, Dušan Bajević, Ivica Osim, Dragan Marković, Faruk Hadžibegić, Refik Šabanadžović, Žarko Varajić, Mara Lakić-Brčaninović i Mirza Teletović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije