Košarka

Aleksandar Fulurija: Savez može opstati samo uz pomoć države

Aleksandar Fulurija: Savez može opstati samo uz pomoć države
Aleksandar Fulurija: Savez može opstati samo uz pomoć države

Košarkaški savez BiH ima perspektivu samo ako država bude stala iza njega, kao i da se svake godine vrše nezavisni revizorski izvještaji. U svakom trenutku se mora znati gdje se troše državne pare, poručio je odlazeći predsjednik KS BiH Aleksandar Fulurija, koji je u srijedu u večernjim satima podnio neopozivu ostavku na mjesto čelnog čovjeka bh. košarke.

Zdravstveni problemi u porodici, kao i teška situacija u samom KS BiH glavni su razlozi, kaže Fulurija, da nakon nešto više od godinu dana napusti Upravni odbor KS BiH.

"Svašta se nešto nakupilo, tako da je ovo bio jedini izlaz. Ovo neće ništa poremetiti s obzirom na to da mi je uskoro isticao mandat", pojasnio je Fulurija, koji je dodao:

"Nisam se pokajao što sam bio na čelu jedne velike instituacije kao što je Košarkaški savez BiH uprkos velikim problemima s kojima sam se susretao. Pokušali smo nešto da uradimo, na neki način i jesmo. Imali smo problem neodlaska na Evropsko prvenstvo ove godine u Finskoj, Izraelu, Rumuniji i Turskoj, ali i za to postoje objektivni razlozi. Sada smo doveli novog selektora (Duško Vujošević), koji će donijeti nešto novo. Takođe, moram spomenuti i odlične nastupe omladinskih selekcija u obje konkurencije", izjavio je sada već bivši predsjednik KS BiH.

Fulurijin mandat obilježili su veliki problemi unutar Saveza, koji su po nalogu Tužilaštva BiH redovno posjećivale agancije za istragu (Poreska i Finansijska policija), koje su "češljale" loše poslovanje u proteklim godinama. Neplaćeni porezi i doprinosi doveli su Savez do milionskih dugovanja, koja su, kako je navedeno na jednoj od posljednjih sjednica Upravnog odbora KS BiH, narasla na 2,5 miliona KM.

Prethodna garnitura je optužena za nesavjesno vođenje Saveza, a iako je većina znala da je Savez ima poprilične dugove, mnoge je šokiralo saznanje da KS BiH godinama nije plaćao poreze i da državi duguje približno milion maraka i to bez kamata.

"Bilo je veliko opterećenje raditi. Činjenica da je dug narastao na 2,5 miliona KM gubi svaki smisao. Ja zahvaljujem ljudima s kojima sam radio, mislim da smo bili dobra ekipa. Vjerujem kako će oni nastaviti dalje", zaključio je sagovornik "Nezavisnih".

Nakon nenadanog odlaska Fulurije, Košarkaški savez Republike Srpske treba da imenuje novog člana UO, što će se najvjerovatnije desiti na sjednici Skupštine KS BiH, na kojoj će biti imenovan i nasljednik Fulurije. To mjesto po rotaciji pripada nekome iz Košarkaškog saveza Herceg Bosne. Na istoj sjednici se očekuje imenovanje generalnog sekretara, s obzirom na to da Dubravko Barbarić već neko vrijeme radi u tehničkom mandatu.

"Malo smo zatečeni ovom odlukom. Ipak, ona ništa spektakularno ne mijenja. Sjednica Skupštine bi trebalo da bude održana 20. maja, na njoj ćemo izabrati novog člana UO iz KS RS, a izvršiće se i redovna rotacija za predsjednika", rekao je član UO KS BiH Goran Cvikić. 

Marini aduti

Selektorka ženske U20 reprezentacije BiH Mara LakićBrčaninović juče je saopštila širi spisak igračica za Evropsko prvenstvo A divizije (8  16. jul) u Portugalu. Na spisku selektorke su: Melisa Brčaninović, Lejla Omerbašić, Zerina Alispahić, Jovana Marković, Sadra Azinović, Iris Starčević, Jovana Milaković, Nikolina Zubac, Dragana Zubac, Dragana Domuz, Ivona Krakić, Gabriela Visković, Nedžla Kovačević, Sara Heljić, Andrijana Reljić, Eni Nizamić, Milina Mišeljić, Ajla Lević, Marijana Goronja, Melika Hadžiefendić, Gorana Marjanović, Zorica Gudelj, Naida Glotić. BiH jeu Grupi C sa Francuskom, Slovenijom i Mađarskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije