Košarka

Amar Gegić: Kroz treninge i utakmice zaslužiš što ti pripada

Amar Gegić: Kroz treninge i utakmice zaslužiš što ti pripada
Foto: N.N. | Amar Gegić: Kroz treninge i utakmice zaslužiš što ti pripada

Trener mi vjeruje i dobro se osjećam na terenu, kaže za “Nezavisne” Amar Gegić (23) ovosezonsko pojačanje Cibone i standardni košarkaški reprezentativac BiH.

Cibona se polako ali sigurno vraća u vrh regionalne košarke. Dolaskom Vladimira Jovanovića na mjesto trenera, Zagrepčani ove sezone igraju ozbiljnu košarku. Trenutno zauzimaju šesto mjesto (skor 5-3) u ABA ligi, što je rezultat koji može zadovoljiti velikana iz Zagreba koji posljednjih godina nije igrao važnu ulogu u regionalnoj ligi. Važnu rolu ove sezone u redovima “Cibosa” ima bh. reprezentativac Amar Gegić koji se u potpunosti uklopio u sistem igre trenera Jovanovića.

“Počeli smo sezonu veoma dobro, potom smo imali malu rezultatsku krizu i sada se opet dižemo i nadam da ćemo ostati u tom ritmu do kraja sezone bez velikh oscilacija. Što se mene tiče zadovoljan sam individualnim početkom sezone”, kaže Gegić.

Nekadašnji igrač Sparsa, Bajerna, Partizana i Slobode ističe da je dolazak u Cibonu pravi potez za njega. Ima povjerenje trenera, veoma je učinkovit kako u odbrani, tako i u napadu, iako se ne slaže sa konstatacijom mnogih da igra možda najbolju košarku u karijeri.

“Zadovoljan sam, ali daleko od najbolje košarke. Ništa se ne dobija tek tako, od prvog dana imamo svi isti tretman i kroz treninge i utakmice zaslužiš što ti pripada. Pokušavam maksimalno pomoći timu u svim segmentima igre da pobjedimo svaku utakmicu”, naglašava jedan od najkorosnijih igrača Cibone i dodaje:

“Što se tiče kluba ne treba puno trošiti riječi na ime Cibona, nadam se da ćemo kao tim ove godine uspjeti napraviti još jedan korak prema naprijed u vraćanju Cibone gdje pripada.Siguran sam  da je ovo dobar korak u mojoj karijeri, baš po mjeri i level košarke za koji sam spreman trenutno”.

On vjeruje kako će ova mlada ekipa napredovati kroz sezone, a da će teren pokazati koliko mogu do kraja.

“ABA liga je iz godine u godinu sve jača i sve bolje organizovana. Ekipa je  sastavljena od mladih momaka koji ne gledaju ko je na drugoj strani već radimo maksimalno svoj posao  i vjerujemo u pobjedu protiv svake ekipe”, kazao je Gegić.

Naredne sedmice Gegića kao i njegove reprezentativne kolege očekuje okupljanje reprezentacije BiH koja započinje kvalifikacije za Mundobasket 2023. godine. “Zmajeve” u prvom prozoru očekuju dueli protiv Češke (26. novembar) i Bugarske (29. novembar).

“Kako se bliže kvalifikacije sve više se čujem sa saigracima iz reprezentacije i svi jedva čekaju nova okupljanja. Željni smo novih pobjeda. Kada su u pitanju kvalifikacije za SP idemo prvo napuniti dvoranu “Mirza Delibašić” i dati sve od sebe da pobijedimo Češku. O nekom krajnjem rezultatu u ovim kvalifikacijama rano je pričati”, zaključio je Gegić.

12.6

poena prosječno ubacuje u ABA ligi, uz 4.1 skoka i 3.6 asistencije po susretu uz indeks korisnosti 13 (24. mjesto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije