Košarka

Bajka se nastavlja: "Zmajice" u četvrtfinalu Evropskog prvenstva

Bajka se nastavlja: "Zmajice" u četvrtfinalu Evropskog prvenstva
Foto: Foto: FIBA | Bajka se nastavlja: "Zmajice" u četvrtfinalu Evropskog prvenstva

Ženska košarkaška reprezentacija BiH nastavila je da piše najljepše stranice istorije bh. košarke.

"Zmajice" su danas u baraž meču za četvrtfinale savladale selekciju Hrvatske sa 80:69  i tako se plasirale među osam najboljih reprezentacija Starog kontinenta. U četvrtfinalu će u srijedu igrati protiv najvećeg favroita za zlato, selekcije Francuske.

„Zmajice“ su dobro otvorile meč i povela sa 5:1, ali su Hrvatice uzvratile serijom 10:0, nakon čega je Goran Lojo tražio tajmaut. Uslijedila je sjajna reakcija, pa su bh. dame na krilima Anđele Delić dvije minute do kraja perioda stigle na samo minus 1 (16:17). Na kraju prvi 10 minuta BiH je vodila 19:18.

 Hrvatska je bolje otvorila drugi period, te je u 15.minuti imala plus 8 (29:21). Bh. košarkašice su u tim trenucima teško dolazila do poena, ali su se brzo vratile u život, te prišle na prihvatljivih 26:29. Nakon veoma teških i nervoznih minuta rezultat je glasio 36:33 za Hrvatsku.   

U trećem periodu nastvaljena je nervozna igra na obje strane, bh. košarkašice nikako nisu uspjele da povežu nekoliko dobrih napada. Uprkos tome BiH je bila u igri, u 26.minuti Hrvatice su imale koš prednosti (44:43). Poenima Džonkel Džons BiH je nakon dužeg vremena prešla u vodstvo (46:44). Nakon 30 minuta BiH je vodila 52:50.

U posljednjem perioda viđena je drama. Prvo je Delićka, a onda Džons pogodile dvije trojku, u 36. minuti je 63:56. Do kraja su bh. dame uspjele ostati smirene i upisati novu istorijsku pobjedu na Eurobasketu, vrijednu četvrtfinala. Briljirale su Nikolina Delić, kao i Miljana Džometa uz sjajnu Džons, a u dobru igru se uklopila i Melisa Brčaninović.  

Najefikasnija u bh. timu bila je Džons sa 24 poena i 17 skokova. Sjajne role imale su Nikolina Babić (16), Anđela Delić (12) i sjajna Miljana Džombeta (14), koja je bila faktor x u ovom meču. Marica Gajić je dodala 7 poena i 8 skokova. Takođe je sjajna bila i Melisa Brčaninović sa pet koševa.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije