Košarka

Bh. košarkaš Ajdin Penava: Nedostaju mi ćevapi i burek

Bh. košarkaš Ajdin Penava: Nedostaju mi ćevapi i burek
Foto: N.N. | Bh. košarkaš Ajdin Penava: Nedostaju mi ćevapi i burek

Uvijek sam bio dobar šuter i strijelac, a ove sezone sam dobio apsolutnu slobodu u igri, što daje velike rezultate, razmišljam o nastavku sezone i plasmanu na "March Madness" s Maršalom, a cilj za naredno ljeto mi je izlazak na NBA draft i igranje Ljetne lige.

Rekao je ovo za "Nezavisne" bh. košarkaš Ajdin Penava, koji ove sezone za Univerzitet Maršal bilježi 17,9 poena, 9,5 skokova, 3,5 blokada i po jednu ukradenu loptu i asistenciju. Mladi Sarajlija (20) sve to radi uz nevjerovatnih 67,5 odsto šuta iz igre (40 odsto za tri). Ističe da mu odgovara stil igre koji forsira trener Den D'Entoni, koji je isti kao onaj koji igraju aktuelni NBA šampioni Golden Stejt Voriorsi.

"Igramo smol bol petorku, u kojoj ja, koji sam u Evropi bio na trojci, pokrivam poziciju pet. Često prevodim loptu na polovinu protivnika, igramo prilično brzo s mnogo šuteva za tri poena. Prethodne sezone smo bili prvi u našoj konferenciji po broju ispaljenih trojki i drugi od svih univerziteta u SAD po broju postignutih poena", kaže Penava.

Trener ekipe Den D'Entoni je devet godina bio pomoćnik bratu Majku (sadašnji trener Hjustona) u NBA timovima Finiks, Njujork i LA Lejkers.

"Den mi je od dolaska ovdje velika podrška i mnogo sam naučio od njega. Radi se o pravoj košarkaškoj porodici, ovaj sport im je u genima. Njihov otac Luis je bio trener do 102. godine i u košarkaškoj je kući slavnih Zapadne Virdžinije. Braća D'Entoni su promijenili košarku i zaslužni su za stil s brzom igrom i mnogo šutiranja za tri poena koji trenutno gledamo u NBA ligi. Meni i ostalim igračima Den priča doživljaje i anegdote s igračima poput Šakila O'Nila, Kobija Brajanta i Stiva Neša, što je za nas nevjerovatno iskustvo", s oduševljenjem priča Penava.

Ističe da ipak nije bilo lako da se navikne na igru i život u SAD.

"Igra se dosta brže s naglaskom na fizičke predispozicije. Dosta se više i divlja kreće na terenu u odnosu na naš kontrolisani tempo u Evropi. Trebalo je vremena da uđem u sve to, ali sada je sve na mjestu. Sam grad nije velik, ima oko 50.000 stanovnika, od čega 13.000 čine studenti. Meni to odgovara jer se mogu maksimalno fokusirati na košarku i učenje. Amerikanci su mnogo susretljivi i srdačni kao narod, svi te redovno pozdravljaju i hoće da pričaju o utakmicama. Najviše mi ovdje nedostaju porodica, mamina kuhinja, ćevapi i burek", zaključio je Penava.

On je istakao i da je mnogo zahvalan matičnim Sparsima, gdje je, kako kaže, imao najbolje moguće uslove da se razvija kao mlad igrač.

San igranje za "zmajeve"

Penava redovno prati rezultate reprezentacije BiH, za koju smatra da može da napravi uspjeh u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine.

"San mi je da zaigram u tom dresu, još kao dijete sam išao na utakmice i bio veliki navijač. Pratio sam sve mečeve, posebno igru Amara Gegića i Edina Atića, s kojima sam bio u Sparsima. Reprezentacija ima novi motor sa Džananom Musom i ostalim mladim igračima. Mislim da mogu da odu na Svjetsko prvenstvo", rekao je Penava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije