Košarka

BiH jedno mjesto, Srbiji i Hrvatskoj dva

BiH jedno mjesto, Srbiji i Hrvatskoj dva
BiH jedno mjesto, Srbiji i Hrvatskoj dva

Bosna i Hercegovina bi trebalo da ima jednog predstavnika u novoformiranoj Ligi šampiona u košarci koju će ove godine prvi put organizirati Svjetska košarkaška federacija (FIBA).

Svi detalji o novom takmičenju, koje bi ličilo na ono u fudbalskoj Ligi šampiona, trebalo bi da budu poznati sutra nakon sastanka u Minhenu između predstavnika FIBA i evropskih košarkaških saveza i najvećih klubova. Već krajem prošle godine postalo je jasno da će FIBA pokrenuti novo evropsko klupsko takmičenje i nakon toga su počele varnice na relacija FIBA - Evroliga.

Dugo traju pokušaji svjetske kuće košarke da pod svoje okrilje vrati popularni i finansijski jako unosnu Evroligu, ali ULEB se pokazao kao pretvrd orah i sada FIBA pravi novo takmičenje kojim želi da privuče najbolje i najbogatije klubove u Evropi.

FIBA želi da stvori ligu koja bi imala po 50 posto vlasničke strukture sa osam nacionalnih liga - Španije, Italije, Turske, VTB, Grčke, Njemačke, Francuske i ABA lige. Utakmice košarkaške Lige šampiona igrale bi se srijedom i četvrtkom, čime bi se izbjegle poteškoće pri planiranju utakmica domaćih prvenstava, što je jedna od glavnih zamjerki koje FIBA ima prema (ULEB-ovoj) Evroligi.

Najvažnija vijest za ljubitelje košarke u BiH jeste da će bh. košarka navodno imati jednog predstavnika. Čelnici Međunarodne košarkaške federacije odlučni su u namjeri da od 20. oktobra zaživi takmičenje koje će brojati 32 kluba (podijeljeni u četiri grupe), a u kojem će evropski klubovi igrati na osnovu, kako kažu, "sportskih vrijednosti i učinka u svojim ligama".

Po trenutnoj verziji, bh. prvak bi igrao kvalifikacije. Prema prijedlogu FIBA, Srbija i Hrvatska bi imale zagarantirana dva mjesta (jedno direktno, drugo u kvalifikacijama). Ukupno bi učestvovala 32 tima, 24 direktno i još osam iz kvalifikacija. Prolaz dalje u nokaut rundu obezbijedila bi prva četiri tima iz svake grupe, peti i šesti bi igrali drugo takmičenje pod okriljem FIBA, a posljednja dva bi završila učešće u Evropi. Četvrtfinale bi se igralo na dva meča, sa koš razlikom, a potom fajnal for, čije domaćinstvo će naknadno biti određeno.

"Generalno, to je sistem koji i mi u Košarkaškom savezu BiH zagovaramo i mislimo da je pošten. Biće kao u fudbalu, daće se mogućnost svim klubovima da kroz kvalifikacije svake godine pokušaju izboriti nastup u Ligi šampiona. Tako da možemo svake godine očekivati neko iznenađenje, kao recimo Ludogorec ili Dinamo da se plasiraju u elitno društvo. Ipak, treba sačekati još da se vidi šta će desiti na relaciji FIBA - Euroliga. Biće tu još svega", kaže generalni sekretar KS BiH Harun Mahmutović.

FIBA je na adrese evropskih košarkaših saveza i velikih klubova poslala pismo u kojima ih poziva na sastanak u Minhenu.

"Po dogovoru iz Londona, radna grupa će se opet sastati sa velikim klubovima iz svih zemalja koji mogu da učestvuju u košarkaškoj Ligi šampiona. Cilj sastanka je da se utvrdi napredak koji su ostvarile radne grupe i da se praktično utvrdi da li postoji širi konsenzus o osnivanju novog takmičenja. Od najveće važnosti ostaje da sklopimo ugovore sa respektabilnim ligama i klubovima. Dnevno ćemo obavještavati sve klubove o dešavanjima", glasilo je u pismu generalnog sekretara FIBA Patrika Baumana.

Poziv je stigao i na adresu Žordija Bertomeua, prvog čovjeka Evrolige, koji odbio minhenski sastanak i poziva FIBA u Barselonu krajem februara i početkom marta.

"Dobili smo odgovor od Bertomeua, čiji je kontekst otišao u mnogo šire krugove nego što je navedeno u dokumentu, uključujući i medije. Navedene činjenice su netačne. Lopta je sada na terenu Evrolige", poručio je Bauman.

Privilegovani

Po dva učesnika u grupnoj fazi Lige šampiona imaće Španija, Turska, Grčka, Rusija i Italija, dok će u zavisnosti od situacije u Evroligi istu privilegiju imati Francuzi i Nijemci. Zemlje koje će imati po jednog predstavnika direktno i jednog u kvalifikacijama su Srbija, Hrvatska, Belgija, Izrael, Litvanija, Poljska i Češka.

Kvalifikacije

U kvalifikacijama će učestvovati 32 kluba, a osam najboljih će izboriti plasman u grupnu fazu. Planirano je da kvalifikacije budu odražane krajem septembra i početkom oktobra (27/29. septembar i 4/6. oktobar). Predstavnike u kvalifikacijama će imati BiH, Makedonija, Crna Gora, Slovenija, Bjelorusija, Bugarska, Danska, Estonija, Finska, Velika Britanija, Mađarska, Latvija, Holandija, Portugal, Rumunija i Ukrajina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije