Košarka

BiH srušila i Tursku, osiguran Top 12, a blizu je i četvrtfinale

BiH srušila i Tursku, osiguran Top 12, a blizu je i četvrtfinale
Foto: Foto: FIBA | BiH srušila i Tursku, osiguran Top 12, a blizu je i četvrtfinale

Ženska košarkaška reprezentacija BiH ostvarila je drugu pobjedu na Evropskom prvenstvu.

Nakon velikog trijumfa nad Belgijom, bh. košarkašice su danas u Strazburu u okviru drugog kola grupe C savladale Tursku (64:54) i tako osigurale plasman u nokaut fazu.

“Zmajice” su sigurno osigurale prolaz među 12 najboljih odnosno baraž meč za četvrtfinale, a ukoliko završe prve u grupi izboriće direktan plasman u četvrtfinale, što bio bio najveći uspjeh ženske bh. košarke.

Pulenke Gorana Loje na krilima pobjede protiv favorizovane Belgije savladale su i Tursku, koja je godinama unazad bila jedna od najboljih selekcija Evrope, ali je na ovo prvenstvo stigla u dosta izmjenjenom sastavu.

Obje selekcije počele su nervozno sa velikim brojem promašaja. Ipak, bh. tim je uspio da na početku napravi osjetniju prednost, tako da je u 6. minuti imao prednost od 11:2. Do kraja četvrtine solidna prednost je sačuvana, a nakon prvih 10 minuta BiH je vodila 17:8.

U drugom periodu Džonkel Džons je brzo zaradila tri lične greške pa se preselila na klupu. Ipak, to se nije odrrazilo na rezultat, pa je u 15. minuti prednost iznosila plus 12 (22:10). Onda je uslijedila serija Turkinja od 12:0 koje su u 18. minuti poravnale na 22:22. Na poluvrijeme se otišlo sa minimalnom prednosti bh. košarkašica (27:26).

Početkom treće četvrtine Turkinje su po prvi put prešle u vodstvo (30:27), a ubrzo su imale i plus 7 (37:30). Bili su to teški trenuci za bh. reprezentaciju, a uz sve Džons je imala četiri lične greške. Na kraju treće dionici Turska je vodila 44:38.

U posljednjih 10 minuta kao da je neka druga selekcija izašla na teren. Gledali smo rapsodiju bh. dama koje su napravile fantastičnu seriju od 17:0 s kojom su riješile pitanje pobjednika (55:44). Najefikasnija u redovima bila je Džons koja je dugo igrala sa četiri lične greške. Upisala je 22 poena i 15 skokova. Matea Tavić je dodala 14, Marica Gajić je ubacila 7 poena i 9 skokova. U ključnim momentima sjajno je odigrala Miljana Džombeta (4 poena), dok je jučerašnja heroina Nikolina Babić ubacila 10 koševa .   

Situacija u grupi će biti mnogo jasnija kada danas susret odigraju Belgija i Slovenija. Ono što je jasno da je bh. tim sigurno među tri prvoplasirane ekipe koje idu dalje. Posljednju utakmicu grupne faze BiH igra u nedjelju protiv Slovenije. U slučaju trijumfa biće prva u grupi i tako će izboriti plasman među osam najboljih reprezentacija Evrope.

Poredak u grupi C: BiH 4, Slovenija 2 (-1), Turska 2, Belgija 1 (-1).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije