Košarka

Boban Ninić za ''Nezavisne'': Uvijek ću potencirati rad sa mladima, Panter nas prati

Boban Ninić za ''Nezavisne'': Uvijek ću potencirati rad sa mladima, Panter nas prati
Foto: FIBA | Boban Ninić za ''Nezavisne'': Uvijek ću potencirati rad sa mladima, Panter nas prati

U kolektivnim sportovima leži neopisiva čar, a među njima košarka zauzima posebno mjesto. U njenom ritmu otkrivaju se priče o zajedništvu, strasti i izuzetnim trenucima, komponujući jedinstvenu muzičku numeru čije note se čuju kako ispred malih ekrana tako i pored same ‘’arene’’ odnosno košarkaškog terena.

Rad sa mladim igračima je temelj i srž svake uspješne sportske zajednice. Jedan od onih koji pokušava da se kreće ovim smjerom, a pri tome gradeći svoj put je Boban Ninić. Mladi bosanskohercegovački trener se početkom sezone vratio u KK Promo, a u intervjuu za ‘’Nezavisne’’ govorio je u radu sa mladim igračima, iskustvu u reprezetnaciji BiH, te budućim ciljevima i izazovima koji ga očekuju.

NN: Drugi mandat u KK Promo, čini se da ste Vi i klub dobitna kombinacija ?

NINIĆ: Na poziv Predsjednika KK Promo, odlučio sam da se vratim. Imali smo dvije kvalitetne sezone,kada smo se pozicionirali i postali tvrd orah  za protivnike u BH eliti. Mala organizacija,veoma korektna i poslovna grupa ljudi. Sigurno jedna od rijetkih sredina u kojoj trener ima odriješene ruke, gdje moze da neometano radi svoj posao.

NN: U Donji Vakuf ste se vratili iz mrkonjićke Mladosti koju ste spasili od ispadanja, to je bila sigurno jedna posebna vrsta izazova. Kakav je pritisak i osjećaj u toj situaciji ? Da li je to posebna vrsta adrenalina ?

NINIĆ: Teška sezona i uslovi za rad, jos veći pritisak za rad pri dolasku u rodni kraj. Preuzeti ekipu u lošem startu i specifičnoj selekciji je veoma težak posao, ali to je čar i odlika našeg zanata. Mladost je dugogodisnji premijerligaš, veoma mi je drago da su napravili reorganizaciju unutar kluba, što će im sigurno omogućiti neometan rad i razvoj kluba.

NN: Javnosti je poznat Kevin Panter, kapiten Košarkaškog kluba Partizan, no Vi ste u svoje redove doveli njegovog mlađeg i manje poznatijeg brata Kifera. Kako ste dosli do njega? Da li je obavljen poseban skauting ?

NINIĆ: Dosta trenera se plaši rada sa mladim igračima, ja u tome vidim izazov i davanje prilike nekom da gradi svoj put. Prilikom regrutovanja potrebno je imati određene parametre, koji su usko povezani sa vašim nacinom rada i stilom igre. Dosta pratim koledž košarku i posjedujem određeno iskustvo u odabiru igrača. Za Kifa sam znao i prije nego što je ponuđen i nama, a par klubova iz Lige, koji su se plašili "mačke u džaku".

NN: Kako je raditi sa Kiferom, spominje li Kevina, ugleda li se na njega ?

NINIĆ: On je veoma inteligentan, vedrog duha i iskren momak. Posjeduje veoma dobru radnu etiku. Njegova želja za radom i brzoj adaptaciji na evropski način igranja jeste bila veoma izražena. Pomogli smo mu da se brze adaptira, a on nas je učinio kvalitetnim timom. Na vezi je stalno sa bratom, čiji su mu savijeti neupitno od velike koristi. Kevin prati naše utakmice. U ljetnjem periodu rade zajedno, tako da njegov napredak  nije i neće biti upitan.

Foto: Ustupljena fotografija
Foto: Ustupljena fotografija

NN: Koji su ciljevi u nastavku karijere, postoji li jedna posebna “klupa” na koju biste voljeli sjesti ?

NINIĆ: Poslije završetka sezone uzeo sam par sedmica odmora. Raditi u maloj organizaciji i sredini je poprilično zahtjevno. Opcija za rad ima. Za trenera je bitno da vrijedno  radi i čeka pravu šansu. Lični cilj mi je kolektiv sa ambicijama. Većina nas trenera primorani smo na rad sa manjim organizacijama. Veće organizacije teško odlučuju dati šansu mlađim trenerima.

NN: Kada govorimo o novim izazovima, da li je možda jedan od tih izazova i rad u ženskoj košarci jednog dana ?

NINIĆ: Dobro pitanje. Pretprošle sezone sam imao opciju da uđem u kvalitetnu organizaciju, ali jednostavno nisam imao volje za to. Obzirom da na terenu volim izazove, nikad ne reci nikad.

NN: Bili ste selektor kadetske reprezentacije BiH, a sa druge strane Promo ima dosta mlad roster igrača. Da li je rad sa mladim i nadolazećim košarkašima pravac u kojem planirate da nastavite da plovite ili postoji šansa da se kursor promijeni ?

NINIĆ: Proveo sam dvogodišnji ciklus na mjestu selektora kadeta BiH odakle nosim kvalitetno iskustvo sa terena, ali i van njega. Dosta klubova bi voljelo da igra sa mladima, ali osim želje potrebno je imati i sistem razvoja. Dosta organizacija smatra da radi ispravno, međutim domaćih igrača je sve manje, a nerealnih ambicija  sve više. Teško je izbalansirati razvoj mladih i ispunjenje cilja. Uvijek ću nastojati da potenciram rad sa mladima i da mi rosteri budu prepoznatiljivi po stilu igre.

NN: Kako ocjenjujete trenutno stanje u bh. košarci ?

NINIĆ: Dosta Klubova nema plan i program rada u nekom makro ciklusu, tako da se u sezonu ulazi samo da se završi. Ponestaje nam domaćih igrača što je evidentno, a i zabrinjavajuće.  Sa druge strane, prvenstvo BiH odavno nije imalo zanimljiviju završnicu. Imaćemo veliku  borbu za prvaka. Mišljenja sam da Borac kao najmlađa ekipa u završnici  igra najkvalitetniju košarku i ima odličnu sezonu iza sebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije