Košarka

Bosna živi do 23. novembra

Bosna živi do 23. novembra
Bosna živi do 23. novembra

Ako ćemo ugasiti klub, onda želimo da znamo ko je šta radio i ko je ugasio simbol grada Sarajeva, poručio je danas direktor KK Bosna u ostavci Damir Krupalija.

Nekadašnji prvak Evrope se nalazi u gotovo bezizlaznoj situaciji, s obzirom na to da jedan od najvećih brendova u BiH nije u stanju da do 23. novembra riješi problem u kojem se našao nakon što je FIBA naložila da bivšem igraču Nikoli Vučuroviću mora isplatiti oko 180.000 KM. Ipak, ovo je samo dio ukupnog duga koji iznosi oko devet miliona KM. Nesrazmjerno trošenje novca proteklih godina dovelo je Bosnu na rub gašenja. Nakon 23. novembra svaka veza Bosne i Royala mora biti prekinuta kako bi KK Royal Jelly mogao nastaviti takmičenje.

"Klub postoji, a mogu ga ukinuti samo Ministarstvo pravde i Skupština kluba. Ne postoji legalan način da se ovaj problem riješi. Bosna će povući svoje ime iz svega, Royal će nastaviti svojim putem i Bosna će biti u nekoj fazi hibernacije do prve prilike. Skupština će se očitovati o svemu i ona će donijeti odluku šta će biti s klubom", kaže razočarani Krupalija, koji dodaje da imaju rok do 23. novembra da se očituju prema FIBA. Krupalija, koji će na poziciji direktora biti do održavanja sjednice Skupštine, dotakao se ljudi koji su ne tako davno obavljali funkcije u Bosni i koji su je doveli u ovo stanje.

"Igračima su obećavane cifre koje nisu mogle biti ispunjene. Pravljene su rupe od skoro dva miliona u sezoni i to se radilo tri-četiri godine zaredom i to je bezobrazluk. Varate igrače i sve dođe na naplatu. Za ovo se treba obratiti državnim institucijama, jer papirnati trag postoji", govori nekadašnji igrač Bosne. Krupalija je istakao da će pravna borba za korištenje imena Bosna Royal biti nastavljena.

"Neki presedani već postoje kada je u pitanju Zvezda. To nama daje jasan pravac kako da djelujemo pravno. Postoji sud u Lozani, vrhovno sportsko tijelo, gdje mi mimo FIBA možemo tražiti naša prava. Sve te opcije su realne za nas, ali nemamo rješenje da do 23. novembra riješimo sve. Krajnji cilj ovog kluba nije da bude Royal Bosna, nego Bosna, a to košta deset miliona KM u ovom momentu", zaključio je direktor "studenata".

Predsjednik KK Royal Almir Bradić je rekao da je njegov klub bio samo štaka posrnulom šampionu i da nikada neće odustati od Bosne.

"Royal će se svim sredstvima boriti da se sačuvaju ime i grb KK Bosna. Zašto se neko drugi nije sjetio da pomogne? Jesu, ali nisu željeli, prije svega zbog strašnih milionskih dugova. FIBA i Zoranu Radoviću (radi u FIBA) smetaju ova slova kojima piše Bosna. Nema nikakve razlike između Zvezde i FMP-a. Ja sam razgovarao s predsjednikom FMP-a i nema nikakve razlike između Bosne i ovog modela, a od Nebojše Čovića (predsjednika KK Crvena zvezda) sam saznao da je i njima isti čovjek pravio problem. Zvezda je dugovala 15 miliona eura, tri puta više nego Bosna, ali evo danas pogledajte puna 'Kombank arena'", kazao je Bradić.

Revizorski izvještaj

Nekadašnji sekretar Košarkaškog saveza BiH Harun Mahmutović objavio je na Facebooku rezultate poslovanja revizorskog izvještaja KK Bosna, koji je urađen 2014. godine. Po ovome se vidi kako je nastajao Bosnin dug. Tako je u periodu od 2008. do 2012. navodno napravljen dug od preko pet miliona KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije