Košarka

Pratite nas na Google news

Bosnić: Baskonija nije pustila Penavu

Bosnić: Baskonija nije pustila Penavu
Foto: Fena | Bosnić: Baskonija nije pustila Penavu
Fena

Nakon što su se sinoć okupili u Zenici te u sklopu priprema za naredna dva meča kvalifikacija za Svjetsko košarkaško prvenstvo 2019. godine u Kini odradili i prvi trening u Gradskoj areni „Husejin Smajlović“, u bh. taboru održali su i prvu pres-konferenciju.

Selektor Vedran Bosnić, predsjednik Košarkaškog saveza BiH Mirza Teletović i reprezentativac Miralem Halilović govorili su o stanju u ekipi te šansama u gostujućem duelu u petak protiv Bugarske i domaćem u ponedjeljak protiv Finske.

“Želim da zahvalim Gradu Zenici na druženju s našom reprezentacijim. Nadam se da ćemo tako i nastaviti. Mislim da su uradili sve da reprezentacija dođe u Zenicu”, kazao je Teletović, koji je dodao kako mu je drago što su prepoznati novi trendovi u radu te da žele da sarađuju s KSBiH.

Grad Zenica se odlučio biti domaćin košarkaškoj reprezentaciji BiH, a Teletović je istakao kako su domaćini učinili i više nego su obećali.

“Nadamo se da će ovo biti i početak naše dobre saradnje”, kazala je pomoćnica gradonačelnika Zenice za društvene djelatnosti Sumea Mujkanović, kojoj je predsjednik KSBiH Teletović uručio dres sa državnim grbom.

Novi selektor Bosnić izrazio je žaljenje što nije mogao doći u BiH na svoju promociju, ali da je kontaktirao s bh. medijima koliko je bio u mogućnosti.

“Ovo je novi ciklus, mada usred kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Odlučili smo da damo šansu mlađim i da damo sve od sebe u preostalim utakmicama, da možemo spremni dočekati kvalifikacije za naredno Evropsko prvenstvo”, kazao je Bosnić, kojem se nisu odazvali svi igrači.

Nisu stigli "Španci" Ajdin Penava (Baskonija) i Njegoš Sikiraš (Fuenlabrada), koje nisu pustili njihovi klubovi, dok su Amar Alibegović i Markus Lončar povrijeđeni. U dogovoru s trenerm Partizana, kazao je Bosnić, nije došao ni Amar Gegić, koji bi se trebao priključiti u februaru.

“Gegić igra više kako je dobio novog trenera i u budućnosti bismo od njega mogli imati više koristi. Večeras dolaze Haris Delalić i Emir Sulejmanović. Idemo se boriti i dati sve od sebe. Bugari su pobijedili Francuze, znamo koliko su kvalitetni Francuzi. Sve što su utakmica izgubili, bilo je to vrlo tijesno”, kazao je Bosnić.

Što se tiče situacije oko Tarika Biberovića, koji je bio na spisku od 24 igrača, Bosnić je kazao kako nisu dobili povratnu informaciju te da mladi igrač Fenerbahčea nije s njima. Najavio je angažman novih igrača pa i stranca, ali za sada nije spominjao imena.

“Meni je vrlo važno ljeto, da provedem s igračima više vremena nego sada”, kazao je Bosnić, koji je istakao kako je u sličnoj situaciji bio i kada je preuzeo nacionalni tim Švedske, s kojim se nedavno razišao.

Najavio je kako želi igrati timsku košarku, a za to su potrebni strpljenje i vrijeme.  

Halilović je jedan od iskusnijih igrača koji su preostali, ali je kazao da, iako su velike promjene, bh. tim ima talenta i perspektivu.  

“Dosta igrača koji su nosili ovu ekipu tu nema. Desila se neka smjena. Dosta je novih igrača i trebat će dosta strpljenja. Što se tiče očekivanja, mislim da iz svake utakmice trebamo izvući ono što će nam trebati u narednom period”, kazao je Halilović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije