Košarka

Božičković: Školovanje pa na NBA draft

Božičković: Školovanje pa na NBA draft
Foto: Ilustracija | Božičković: Školovanje pa na NBA draft

​ Visina od 208 centimetara, talenat, mukotrpan dugogodišnji rad, ali i video-klipovi sa košarkaškim potezima zaslužni su za to što će Dobojlija Stefan Božičković (20) ove jeseni početi školovanje u SAD.

Nakon deset godina provedenih među obručima u BiH, Stefan je obezbijedio stipendiju za školovanje na prestižnom koledžu Texas A&M University u Dalasu te će braniti boje tamošnjeg muškog košarkaškog tima Lionsa.

"Dobio sam tri ponude od menadžera, u tri različite države, na tri različita univerziteta, ali pošto na ovom imam dva saigrača iz Srbije i pomoćnog trenera iz BiH (Žepča), odlučio sam se za taj univerzitet. Perfektno govorim engleski, ali je dobro tu imati nekog svog", počinje priču Božičković.

Put do koledža nije bio jednostavan, ali ovaj mladi košarkaš, koji je prije deset godina prve treninge odradio u dobojskom Košarkaškom klubu Findo, ništa nije prepuštao slučaju, pa je svoje umijeće zabilježio kamerama.

"Na nekoliko utakmica imali smo profesionalnog snimatelja, a na nekoliko je došao tata da snima, jer on ima dobru kameru", navodi Stefan te dodaje da je od snimljenog materijala montirao petnaestominutni film poteza i akcija sa utakmica koje je odigrao tokom školovanja u Banjaluci i nastupanja za tamošnji KK Rookie.

"Snimak sam postavio na internet i onda je to menadžer uz moju statistiku poslao u Ameriku. Oni su bili zadovoljni time što su dobili i htjeli su da me imaju u timu za narednu sezonu. Krenuli smo sa pribavljanjem dokumenata i to je trajalo otprilike dva mjeseca", kaže Božičković.

Osim bravura ispod koševa, vrata koledža mu je otvorilo i dobro poznavanje engleskog jezika.

"Bez testa poznavanja engleskog ne možete da aplicirate za upis. Kada sam vidio da sam imao 1.050 od 1.600 bodova, bio sam iznenađen, jer je to baš dobar rezultat, test je veoma težak", iskren je mladi gorostas.

Dan njegovog odlaska u SAD se bliži, a u kofere će, osim sportske opreme kojom dominiraju patike broj 47,5, staviti i poklon za zemljaka, pomoćnog trenera, ali nam ne otkriva o čemu je riječ.

U Doboju ostavlja roditelje, brata Aleksandra i drugare, koji se nadaju da će on ostvariti svoj košarkaški san.

"Cilj mi je da poslije obrazovanja koje traje četiri godine izađem na NBA draft, da budem draftovan i da igram najjaču košarkašku ligu na svijetu. S obzirom na moju visinu, i s obzirom na to da mi je tek 20 godina, da ću još rasti, i kada bih mogao da izvučem na 211-212 cm kroz naredne dvije-tri godine, bile bi velike šanse da budem izabran na draftu", kazao je Božičković, te dodao da je Dobojlija Ognjen Kuzmić, koji će uskoro zaigrati za Real Madrid, njegov veliki košarkaški uzor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije