Košarka

Čudo u Strazburu: "Zmajice" na startu EP šokirale moćnu Belgiju

Čudo u Strazburu: "Zmajice" na startu EP šokirale moćnu Belgiju
Foto: Foto: Fiba | Čudo u Starzburu: “Zmajice” na startu EP šokirale moćnu Belgiju

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine napravila je senzaciju na startu Evropskog prvenstva koje danas počelo u Strazburu i Valensiji

“Zmajice” su na startu takmičenja prvog poslije 22 godine u okviru prvog kola grupe C u Strarzburu savladale favorizovanu selekciju Belgije sa 70:55 i tako već napravile veliki korak ka plasmanu u narednu fazu takmičenja. Odigrale su pulenke Gorana Loje veliku utakmicu i tako priredili jedno od najvećih iznenađenje u istorijih EP, obzirom da su Belgijanke uoči ovog šampionata svratane u Top 3 favorita za šampionsku titulu.

Bh. košarkašice su ih iznenadile na startu meča, sjajno su otvorile susret, te povele sa 5:0, a u zahvljujući Džonkel Džons i Milici Deuru u 4. minuti je bilo 10:2 za “zmajice”. Belgijanske u tim trenucima nisu imale rješenja u napadu, dok su pulenke igrale kao u transu. Rezultat u 7. minuti je bio 14:4. Na kraju prve dionice BiH je imala sjajnih 19:11.

Druga četvrtina počela je revijom promašaja sa obje strane, što je u tim trenucima odgovoralo bh. selekciji. Marica Gajić je trojkom u 24. minuti pogodila za velikih plus 12 (23:11). Ipak, Belgijanke su se do kraja poluvremena vratile u igri, prije svega zahvaljujući velikom broju grešaka bh. dama. Poslije 20 minuta rezultat je glasio 30:28 za BiH.

Držale su se dobro “zmajice” i u trećoj četvrtini. U 23. minuti na semaforu je stajalo 36:32, a tri minute kasnije trojkama Nikoline Babić i Milice Deure BiH je otišla na 44:38. U tim trenucima vodila se žestoka borba za svaku loptu, a u posljednih 10 minuta ušlo se pri rezultatu 51:47 za BiH.

Žestoka borba viđena je u odlučujućoj četvrtini. U 35. minuti bilo je 53:51, Belgija je zatim izjadnačila, a onda je Anđela Delić pogodila važnu trojku (56:53), kao i Babićeva koja je sa dvije trojke riješila utakmicu za velikih 62:53. Ušlo se u dramatičan finiš u kojem su bh. košarkašice odigrale smireno i tako došle do velike i ubjedljive pobjede. 

Najefikasnije u bh. timu bile su Nikolina Babić koja je odigrala meč karijere sa 22 poena, Marica Gajić je bila fanstastična sa 8 koševa i 11 skokova, Džonkel Džons je imala dabl-dabl učinak 13 poena, 16 skokova. Milica Deura je imala 10 poena, a najbolju partiju u reprezentaciji pružila je i Anđela Delić sa 9 koševa. Matea Tavić je ubacila 7 poena.Kod Belgije Ema Meseman je ubacila 24 poena.

Vremena za dublje analize nema, jer bh. dame već u petak od 12 sati igraju drugu utakmicu protiv Slovenije, koja je sinoć igrala protiv Turske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije