Košarka

Dino Rađa u Kući slavnih

Dino Rađa u Kući slavnih
Foto: N.N. | Dino Rađa u Kući slavnih

Dino Rađa, član hrvatskog 'Dream Teama' iz Barselone 1992, jedan je od 13 velikana koji će početkom septembra biti primljeni u Košarkašku kuću slavnih u Springfildu, u "generaciji 2018" koju predvode bivše NBA zvijezde Rej Alen, Stiv Neš, Džejson Kid, Grant Hil i Mauris Čiks, objavila je u subotu ova institucija.

Današnji predsjednik Stručnog savjeta Hrvatskog košarkaškog saveza će od 6. do 8. septembra biti dio odabranog društva koje će se pridružiti najvećim imenima kraljice igara, koja se već nalaze među košarkaškim besmrtnicima. Tamo ga već čekaju trojica hrvatskih košarkaših velikana: Krešimir Ćosić, koji je u "Hall Of Fame" uvršten posthumno 1996. godine, tragično preminuli Dražen Petrović, čije se ime našlo u generaciji 2002. zajedno s Madžikom Džonsonom i Harlem Globetrotersima, te Mirko Novosel, koji je 2007. bio u klasi trenerskih velikana poput Fila Džeksona i Roja Vilijamsa (trenera na univerzitetu North Carolina).

Za Rađino uvrštanje u Kuću slavnih izjasnili su se članovi "Međunarodnog odbora", a argumentirajući svoj izbor napisali su: "Dino Rađa je hrvatski košarkaški profesionalac koji je odigrao četiri nezaboravne sezone u Boston Seltiksima, ali je veći dio karijere proveo u Evropi. Vodio je svoje ekipe do nekoliko naslova prvaka i uvijek je bio pobjednik, bez obzira gdje je igrao. Rađa je osvojio dva uzastopna naslova evropskog prvaka, triput je bio drugi u izborima za najboljeg košarkaša Evrope, a 1989. i 1991. godine osvajao je zlatne medalje na evropskim prvenstvima. Kao olimpijac, pomogao je reprezentaciji Jugoslavije na putu do srebra 1988. godine te novostvorenoj reprezentaciji Hrvatske 1992. godine. Rađa je bio proglašen najboljim igračem finala doigravanja u Grčkoj (1998.) i najboljim igračem finalnog turnira Eurolige (1989.). Od FIBA je 1991. godine izabran među 50 najboljih košarkaša, a 2008. je dobio priznanje kao jedan od 50 najznačajnijih promicatelja Eurolige."

(N1)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije