Košarka

Đedović za 'Nezavisne': Gušt je raditi sa Đorđevićem

Đedović za 'Nezavisne': Gušt je raditi sa Đorđevićem
Foto: N.N. | Đedović za 'Nezavisne': Gušt je raditi sa Đorđevićem

Gušt je raditi sa trenerom kao što je Aleksandar Đorđević. Bio je veliki igrač, sada je veoma cijenjen u trenerskom poslu, uostalom rezultati sve pokazuju. Kazao je ovo za "Nezavisne" rekorder minhenskog Bajerna po broju nastupa i postignutih poena, Nihad Đedović.

Nakon što je prvo tokom ove sezone postao najbolji strijelac u istoriji kluba, bh. košarkaš je prošle sedmice upisao 160. nastup za njemački klub i tako postao igrač sa najviše nastupa u dresu velikana iz Bavarske. Za ovaj podvig mu je trebalo pet godina, koliko je član Bajerna, a s obzirom na to da je pred njim još mnogo utakmica, ukoliko ga posluži zdravlje, brojke poena i nastupa će se se samo povećavati. Ujedno, Nihad je jedini košarkaš koji je u dresu Bajerna osvojio i ligu i Kup ove zemlje.  Bio je to prvi trofej u Kupu za Bajern poslije 50 godina posta.

"Da nije bilo povreda, bilo bi više nastupa i poena, ali ipak mogu biti prezadovoljan ovim postignućem. Malo je neobično da se u ovom vremenu neko zadrži toliko u jednom klubu, ali meni je uspjelo. Tu sam pet godina, ovdje sam praktički odrastao. Osjećam se kao kod kuće i nadam se da ću još dugo ostati u klubu kao što je Bajern", kaže nekadašnji reprezentativac BiH, koji je zbog uzetog njemačkog državljanstva izgubio pravo nastupa za "zmajeve".

Iako ima tek 28 godina, za košarkaša rođenog u Višegradu se već sada može reći da je prešao veliki put u karijeri. Kao jedan od najvećih talenata Evrope, stigao je 2007. godine u Barselonu, čiji je član bio punih pet godina, tokom kojih je odlazio na nekoliko pozajmica (Kornela, Obradoiro, Virtus). Igrao je i za Galatsaraj i berlinsku Albu, iz koje je došao u Bajern.

"Ne mogu reći da sam imao neke nesreće u karijeri, igrao sam u velikim klubovima, sa velikim igračima, a trenirali su me vrhunski stručnjaci. Za planove nikad ne znaš, imam još ovu godinu ugovor sa opcijom produženja. Ako sam im i dalje potreban, rado ću ostati", naglašava osvajač titule prvaka Španije sa "Barsom" i Njemačke sa Bajernom, s kojim ima i dva Kupa.

Bajern ove sezone igra sjajno i na dobrom je putu da vrati šampionsku titulu u prvenstvu i tako izbori plasman u Evroligu. Bavarci su trenutno prvi u domaćem prvenstvu sa tri pobjede više od Albe 12 kola prije kraja regularnog dijela lige. Takođe, izabranici Aleksandra Đorđevića su dogurali do četvrtfinala Evrokupa, gdje su u utorak na domaćem terenu u prvom meču serije savladali Uniks rezultatom 83:75. Đedović je u trijumf nad Rusima ugradio osam poena. Najzaslužniji za pobjedu bili su Devin Buker sa 16 i srpski reprezentativac Vladimir Lučić sa 14 poena (sve u posljednjoj četvrtini). Naredni meč igra se u petak u Kazanju i Bajern bi eventualnom pobjedom obezbijedio prolaz u polufinale drugog po kvalitetu evropskog takmičenja. Osvajanje Evrokupa je drugi način Bajerna da naredne sezone nastupi u Evroligi ukoliko zakaže u prvenstvu.

"Možemo biti zadovoljni kako teče sezona. U prvenstvu imamo samo jedan poraz, već smo osvojili Kup i za sada sve ide po planu, najbitnije je da ostanemo zdravi. Cilj je da zadržimo prvo mjesto u prvenstvu, dok vidimo šanse i u Evrokupu. Bajern zaslužuje da igra Evroligu i nadam se da ćemo nekim spletom okolnosti to ostvariti".

Od ove sezone u ekipi igra nekoliko igrača sa ovih prostora, osim Lučića tu su i srpski reprezentativci Milan Mačvan i Stefan Jović, kao i mladi bh. reprezentativac Amar Gegić.

"Milan, Stefan i Vladimir već godinama igraju u sistemu, tako da im je bilo lako da se uklope. Tu je i trener Đorđević, koji dosta pomaže i sve to balansira. Što se Gegića tiče, on trenira ponekad sa nama i sigurno je da će u budućnosti tražiti svoju šansu i vjerujem da će uspjeti", kazao je Đedović.

On je poželio i mnogo sreće košarkaškoj reprezentaciji BiH u kvalifikacijama za Mundobasket 2019. godine sa željom da se plasiraju u drugu rundu kvalifikacija. "Zmajevi" su do sada u kvalifikacionoj Grupi E, gdje igraju sa Francuskom, Rusijom  i Belgijom, ostvarili dvije pobjede i dva poraza. Trenutno se nalaze na trećem mjestu koje vodi u naredni krug kvalifikacija.

Poraz Budućnosti, solidni Gordić

Košarkaši Budućnosti poraženi su u neizvjesnoj utakmici u utorak u Istnabulu od Darušafake rezultatom 54:57 u prvom meču četvrtfinala Evrokupa. Najzaslužniji za to bili su Džahuan Džonson sa 17 i nesuđeni reprezentativac BiH Skoti Vilbekin sa 16 poena. Kod Podgoričana su bolji od ostalih bili Nikola Ivanović sa 12 i bh. reprezentativac Nemanja Gordić sa deset poena. Naredni meč igra se sutra u Podgorici, a Budućnost mora pobijediti ukoliko želi da ide na majstoricu u Istanbul. Uspješan je u prvom četvrtfinalnom duelu bio srpski trener Željko Obradović, koji je sa svojom Lokomotivom savladao Gran Kanariju sa 79:74. Uspješan start ekipa koje su imale prednost domaćeg terena zaokružila je Ređiana, koja je savladala Zenit sa 75:61.

  • 3 puta je Nihad Đedović nastupio na ol-star meču njemačke lige. Godine 2015. je bio izabran u drugu petorku šampionata.
  • 10,9 poena prosječno postiže u njemačkoj BBL ligi.
  • 160 nastupa sakupio je za Bajern, čime je postao rekorder kluba. Sa Bavarcima je osvojio po jedno prvenstvo i Kup Njemačke.
  • 2011. godine je nastupao za reprezentaciju BiH na Evropskom prvenstvu u Litvaniji, gdje je prosječno bilježio 10,6 poena. Dvije godine kasnije nastupio je i ne EP u Sloveniji, gdje je bilježio 17,8 poena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije