Košarka

Dozet: Pao nam je kamen sa srca

Dozet: Pao nam je kamen sa srca
Dozet: Pao nam je kamen sa srca

Košarkaši Igokee prekinuli su dominaciju Širokog i nakon 12 godina vratili titulu u Aleksandrovac.

Najuspješniji tim ligaškog dijela ABA lige savladao je u dramatičnoj odlučujućoj utakmici finalne serije, pred prepunim tribinama dvorane u Aleksandrovcu, branioca krune rezultatom 74:69, i na najljepši mogući način završio sezonu. Igokeu je do druge titule prvaka BiH predvodio sjajni Amerikanac Korsli Edvards sa 25 poena, tri skoka i jednom asistencijom, a podršku mu je pružio sunarodnik Kliford Hemonds sa 14 poena i čak devet asistencija. U poraženom timu istakli su se Džonaton Džons sa 17 i Boris Barać sa 16 poena.

"Hvala navijačima i momcima koji su kroz čitavu sezonu pokazali da su pravi heroji. Široki je ponovo pokazao da se radi o odličnoj ekipi. Vodili smo tokom cijelog meča, ali nismo uspjeli da prelomimo utakmicu kako bismo ušli u mirnu završnicu. Ipak, na kraju smo pokazali šampionski karakter i pronašli snagu da trijumfujemo. Ispunio sam obećanje da ću Republici Srpskoj donijeti šampionski pehar", rekao je Dragan Bajić, trener Igokee.

Presrećan nakon velikog uspjeha bio je i Milan Dozet, kapiten Aleksandrovčana.

"Bili smo pod velikim pritiskom, dok je Široki bio rasterećen. Međutim, kao i tokom cele sezone i večeras smo pokazali da smo zdrav i uspešan kolektiv. Realno, bili smo bolji u ovoj finalnoj seriji, a mislim da je presudila ta naša širina na klupi", naveo je Dozet i nastavio:

"Ove sezone smo uzeli sve što smo mogli. Pao nam je veliki kamen sa srca, jer smo na ovaj trenutak dugo čekali. Nebojša Joksimović i ja čekali smo ovu titulu tri godine i napokon smo uspeli da je osvojimo".

Boris Spasojevi, prvi čovjek novog šampiona, istakao je da je ova grupa igrača pokazala da je najbolja u BiH:

"Nakon 12 godina pehar je opet zaslužno stigao u Aleksandrovac. Očekivali smo jak otpor Širokog, pritisak je malo sputao igrače, ali oni su još jednom pokazali da su najbolji u BiH.  Ovo je najtrofejnija godina, najveći uspjeh u istoriji i najbolji poklon za naš klub koji u junu slavi 40 godina od osnivanja".

Damir Vujanović, trener Širokog, sportski je čestitao Igokei na titulu.

"Imali smo svoju šansu, uspjeli smo da meč održimo u egalu, ali je u završnici popustila koncentracija. Momci su dali sve od sebe, ali smo izgubili zbog jedne lopte. Ipak, hvala mojim momcima za cijelu sezonu, pokazali su da su jači od svih nedaća koje su nas mučile. Prebrodili smo teške trenutke i izvukli sezonu osiguravši mjesto u ABA ligi naredne sezone. Nismo uspjeli da osvojimo desetu krunu, ali i ovo je veliki uspjeh", rekao je Vujanović.

Za Aleksandrovčane je ovo treći trofej u 2013. godini, nakon trijumfa u Kupu Republike Srpske i BiH. Pred njima je cijelo ljeto koje će iskoristiti da se što bolje pripreme za novu sezonu u ABA ligi i eventualne kvalifikacije za Evroligu. Ako odluče da igraju na evropskoj sceni i budu obezbijedili uslove za to, Aleksandrovčani bi u kvalifikacijama za Evroligu mogli dočekati Himki (Rusija), Lijetuvos Ritas (Litvanija), Nimburk (Češka), šampion Belgije ili poražene ekipe iz finalnih serija šampionata Njemačke, Francuske.

Osam klubova koji se nađu u kvalifikacijama igraće po kup sistemu, a samo jedan će izboriti pravo nastupa u Evroligi. Jedan od klubova učesnika biće domaćin takmičenja, a žrijeb parova kao i mjesto održavanja turnira biće određeno početkom jula. Igokea je mjesto u kvalifikacijama za Evroligu izborila prvom pozicijom u ligaškom dijelu ABA lige, odnosno trećom pozicijom na fajnal foru koji je održan u Laktašima.

ABA liga

Oba tima igraće u ABA ligi naredne sezone, s tim da će Širokobriježani morati da uplate 150.000 evra kako bi od čelnika regionalnog takmičenja dobili pozivnicu za nastup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije