Košarka

Dušan Ivković: Podigli smo se iz pepela

Dušan Ivković: Podigli smo se iz pepela
Dušan Ivković: Podigli smo se iz pepela

Podigli smo se iz pepela, ne samo u finalnoj utakmici protiv CSKA, već uopšteno gledajući cijelu sezonu, rekao je danas u razgovoru za "Nezavisne novine" Dušan - Duda Ivković, trener Olimpijakosa, novog šampiona Evrope.

Jedan od najboljih evropskih i svjetskih košarkaških stručnjaka svih vremena u nedjelju naveče u Istanbulu je u dramatičnoj završnici finala Evrolige sa timom iz Pireja ponovio isti uspjeh kao prije 15 godina. Selektor srpskog nacionalnog košarkaškog tima, iako je to malo ko vjerovao, ponovo je sa Olimpijakosom stigao do evropskog trona, ovog puta trijumfom nad moskovskim CSKA (62:61).

"Teško je rečima opisati trenutni osećaj. Čini mi se da niko od nedjelje nije spavao. Naviru velike emocije. Uspeli smo postići nešto neverovatno. Ponosan sam na moju ekipu. Za pet meseci smo prošli put od jako niskog do najvišeg nivoa. Osećaj je neverovatan i upravo zbog teškog puta koji smo prošli trofej je možda i slađi", kazao je Ivković.

NN: Finale je za Vaš tim bilo gotovo izgubljeno, jer ste pred kraj trećeg perioda imali čak 19 poena minusa. Da li ste i tada vjerovali da možete do krune?

IVKOVIĆ: Ne samo da sam verovao, nego sam i svojim igračima u tim trenucima rekao: 'Idemo, momci, glave gore, možete da ih pobedite. Ovo je naša utakmica'. Na kraju smo, eto, uspeli da preokrenemo rezultat u našu korist i osvojimo titulu.

NN: Olimpijakos je, realno, bio autsajder u Istanbulu. Šta je to što je presudilo u vašu korist?

IVKOVIĆ: Istina je da skoro niko nije očekivao naš trijumf na završnom turniru i ovo je još jedan dokaz da u sportu favoriti ne pobeđuju uvek. Mi smo praktično imali dve teške utakmice. I u polufinalu je Barselona bila favorit. Dakle, bili smo pod velikim pritiskom, ali smo ipak uspeli da kontrolišemo igru. Moji igrači, za koje sam uvek govorio da mogu napraviti velike stvari, izdržali su i dokazali kvalitet celoj Evropi. Posebno mi je drago što nisu sagoreli u želji nakon pobede u polufinalu.

NN: Čini se da je Olimpijakos imao i sreće, jer je iskusni Šiškauskas u odlučujućim trenucima promašio dva slobodna bacanja?

IVKOVIĆ: Te završne trenutke je teško objasniti. Verovatno ćemo, kada se utisci još slegnu, detaljno analizirati sve pojedinosti. Da je Šiškauskas pogodio mi bismo morali da pogodimo za tri poena, a Spanulis je kao vođa tima doprinos dao skokovima. Igrali smo protiv favorizovanog tima i odradili veliki posao. Moji igrači su zaista verovali u pobedu do poslednjih trenutaka i čestitam im na tome.

NN: Kako komentarišete igru Vašeg bivšeg aduta Miloša Teodosića u finalu?

IVKOVIĆ: Nije potrebno biti vidovit da bi se moglo pretpostaviti kakve nam probleme može zadati Teodosić. U jednom trenutku postigao je tri uzastopne "trojke" i ozbiljno nas uzdrmao. Tada smo morali da se približimo, ali smo promašili nekoliko šutova. Teo je postigao je ukupno 15 poena i bio jedan od najboljih tokom sezone. Igrao je dobro i u finalu, a to što je u završnici bio nešto lošiji, ne može ga nikako svrstati u tragičare. To je jednostavno sport.

Ispred fudbala

Dramatičan rasplet u nedjelju naveče u Istanbulu, ali i cjelokupan angažman ljudi u Evroligi, smatra srpski stručnjak, potisnuo je, barem nakratko, fudbal iza košarke.

"Moram iskreno da čestitam i igračima CSKA zbog načina na koji su igrali. Četitke idu i čelnicima Evrolige, jer su košarki dali jedan novi značaj. Fudbal je mnogo popularniji i obično se njemu posvećuje najviše pažnje, ali su oni uspeli da to promene", istakao je Ivković. 

Zahvalnost vlasnicima

Dušan Ivković i njegovi izabranici danas popodne imali su prijem kod vlasnika kluba.

"Svi u klubu su presrećni. Vlasnici kluba su odmah organizovali prijem za ekipu. Želim da zahvalim porodici Angelopulos, jer je iza nas bilo teško leto, ali su nas bezrezervno podržavali. Posebno hvala ide, naravno, i našim navijačima, koji su nam uveliko pomogli svojom podrškom u dvorani u Istanbulu", kazao je Ivković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije