Košarka

Dva igrača banjalučkog Borca na širem spisku reprezentacije BiH

Dva igrača banjalučkog Borca na širem spisku reprezentacije BiH
Foto: fiba.basketball | Dva igrača banjalučkog Borca na širem spisku reprezenztacije BiH

Selektor muške košarkaške reprezentacije BiH Vedran Bosnić saopštio je širi spisak igrača koji će biti u konkurenciji za dvije posljednje utakmice prve faze kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. godine. Na spisku se nalaze dva igrača banjalučkog Borca, dok Bosnić ponovo ne može da računa na Jusufa Nurkića.

Na spisku se nalaze: Džon Roberson (Strazbur), Sani Čampara (Split), Amar Gegić (Cibona), Džanan Musa (Breogan), Edin Atić (Budućnost), Adin Vrabac (BC Beč), Aleksandar Lazić (Mornar), Emir Sulejmanović (Tenerife), Kenan Kamenjaš (Studentski centar), Miralem Halilović (Metropolitan 92), Haris Delalić (Sloboda), Ajdin Penava (Mons), Darko Talić (Igokea), Jure Zubac (Inter Bratislava), Ismet Sejfić (Podgorica), Vojin Ilić (Vršac), Rijad Avdić (Munster), Đorđe Topolović (Osijek), Kosta Kondić (Borac), Draško Knežević (Borac), Adi Zahiragić (Sutjeska), Amar Alibegović (Virtus), Luka Garza (Detroit).

Reprezentaciju BiH 1. jula očekuje gostovanje u Češkoj, a tri dana kasnije "zmajevi" će dočekati Bugarsku.

Iako je prvobitno uvršten na spisak Nurkić neće biti na raspolaganju Bosniću, zbog instrukcija koje je dobio od svog kluba Portlanda i činjenice da u tom periodu mora biti u SAD zbog pregovora o novom ugovoru.

"Imao sam odličan ragovor sa Nurkićem prije nekoliko dana. On je jako motivisan i jedva čeka da se priključi našem timu na pripremama za Evropsko prvenstvo. Nažalost zbog obaveza u SAD, u vezi potpisivanja novog ugovora, od 1. do 4. jula neće biti u mogućnosti da bude sa nama u ovom prozoru”, pojašnjava Bosnić.

Generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Amer Čolan također je razgovarao s Nurkićem, kako bi mu prenio informaciju u vezi njegovog eventualnog nastupa na predstojećem Eurobasketu 2022.

"Na nedavnoj sjednici Generalne skupštine FIBA Europe u Viljnusu saopšteno je da će upravo međunarodna federacija snositi troškove osiguranja za sve NBA igrače, što se, dakle, odnosi i na dvojicu naših košarkaša koji igraju u najjačoj ligi na svijetu, Nurkića i Garzu. Jusuf se itekako raduje nastupu na EP, čak i eventualnom igranju za reprezentaciju u avgustu, ako se plasiramo u drugu fazu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Njegova želja zaista nije upitna, ali je situacija takva da početkom jula mora biti u Americi. Sam je konstatovao da nakon toga neće biti nikakvih prepreka da bude na raspolaganju reprezentaciji", izjavio je Čolan.

Okupljanje reprezentativaca za julske mečeve planirano je 23. juna.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije