Košarka

Džanan Musa za "Nezavisne": Čast biti dio NBA lige

Džanan Musa za "Nezavisne": Čast biti dio NBA lige
Foto: New York Daily News | Džanan Musa za "Nezavisne": Čast biti dio NBA lige

Velika čast i zadovoljstvo je biti dio NBA lige. Nakon 18. pika velike su šanse bile da se desi Bruklin, tako je i bilo. Zahvalio bih svim ljudima u BiH koji su bili budni i bili dio mog uspjeha i, naravno, porodici, rekao je za "Nezavisne" bh. košarkaš Džanan Musa, kojem se ispunio san nakon što je na NBA draftu kao 29. pik prve runde izabran od strane Bruklin Netsa.

Nakon sjajne tri sezone u Cedeviti, 19-godišnji Bišćanin je odlučio da se prijavi na NBA draft, a njegovoj sreći nije bilo kraja kada je izgovoreno njegove ime u noći između četvrtka i petka u dvorani u Bruklinu, koji je bio domaćin dugo očekivanom draftu. Trenutak kada je izabran kao pretposljednji od ekipe za koju je NBA karijeru počeo i bh. košarkaš Mirza Teletović bio je veoma emotivan za bh. dragulja, koji je bio u društvu porodice i menadžera Miodraga Ražnatovića.

"Sve je ovo za mene bilo jako emotivno, počeo sam plakati kada sam čuo svoje ime. Kada sam zagrlio majku bio je to najemotivniji trenutak u mom životu", kazao je Musa američkim medijima, dodavši da je Bruklin u njemu dobio kompletan paket.

U Bruklinu su bili impresionirani onim što su vidjeli na međunarodnom nivou od Muse, koji profesionalno igra od 16. godine.

"Mislim da smo iz perspektive skautiranja uživali u gledanju kako igra. Veoma je dinamičan. Očigledno je da su njegove vještine prilično dobre za poziciju koju igra. Igra na veoma visokom nivou i vrlo je konkurentan", izjavio je Šon Mark, generalni menadžer Netsa, koji očekuje da Musa bude u rosteru za narednu sezonu.

Musin otkupni ugovor s Cedevitom iznosni oko milion dolara, a očekuje se da će Netsi platiti oko 700.000 dolara kako bi Musa u narednoj sezoni bio u NBA ekipi.

Inače, i ovaj draft je donio mnogo uzbuđenja. Shodno očekivanjima, Finiks Sansi su kao prvi pik izabrali Deandrea Ejtona. Veliku pažnju izazavao je Luka Dončić. Sjajni Slovenac i najbolji igrač protekle sezone u Evroligi izabran je kao treći pik od strane Atlante, ali će karijeru nastaviti u Dalasu. Maveriksi su do beka Real Madrida došli trejdom s Atlantom, u kome će drugim smjerom krenuti peti pik Trej Jang, uz još jednog iz prve runde s drafta sljedeće godine.  Sakramento, na čelu s generalnim menadžerom Vladom Divcem i pomoćnikom Predragom Stojakovićem, kao drugog pika izabrao je krilnog centra Marvina Beglija. Na draft je aplicirao još jedan bh. košarkaš, Ajdin Penava, koji nije izabran među 60 košarkaša koje su klubovi odabrali u dvije runde.

Prvih 10 pikova

1. Deandre Ejton (Finiks)

2. Mervin Begli (Sakramento)

3. Luka Dončić (Atlanta - Dalas)

4. Džeren Džekson Jr. (Memfis)

5. Trej Jang (Dalas - Atlanta)

6. Mohamed Bamba (Orlando)

7. Vendel Karter Jr. (Čikago)

8. Kolin Sekston (Klivlend)

9. Kevin Noks (Njujork)

10. Mikel Bridžis (Filadelfija - Finiks)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije