Košarka

Elektrošokovima na NBA košarkaša zbog nepropisnog parkiranja

Elektrošokovima na NBA košarkaša zbog nepropisnog parkiranja
Foto: Screenshot | Elektrošokovima na NBA košarkaša zbog nepropisnog parkiranja

Brutalnost američke policije prema tamnoputim mladićima odavno nije neka novost. Više slučajeva proteklih godina završilo je smrću ni krivih ni dužnih Afroamerikanaca, pa košarkaš Milvoki Baksa Sterling Braun može da bude presretan što su na njemu upotrijebili "samo" elektrošoker, a ne vatreno oružje.

Braun (23) je u januaru bio usred svoje prve sezone u NBA ligi. Jedne noći je navratio u dućan u Milvokiju, ali je napravio glupost i parkirao se na mjesto za invalide. Štaviše, preko dva.

Doduše, dva sata iza ponoći nije zapravo nikome smetao, ali svejedno, napravio je prekršaj. Zato mu je prišao policajac i tražio pojačanje, a na poprište je došlo ni više ni manje nego pet policijskih automobila.

Priloženi snimak incidenta, snimljenog kamerom na unioformi na jednom od policajaca, traje pola sata, ali situacija eskalira nakon osam minuta kad vidimo Brauna okruženog barem petoricom policajaca, a jedan mu govori da izvadi ruke iz džepova. Trenutak poslije obaraju ga na tlo, na snimku čujemo kako jedan od njih viče: "Taser, taser, taser".

U idućem trenutku čujemo bolne uzvike mladog košarkaša nakon što su na njemu zaista i upotrijebili "taser", odnosno elektrošoker.

Nakon nekog vremena, kad se sve smirilo, policajci su shvatili da se radi o igraču Baksa. Kao da je to uop[te važno. Braun ni u jednom trenutku nije pokazivao agresivnost niti se opirao, pa je cijela situacija još šokantnija.

On je na kraju pušten, a idućeg jutra na treningu se pojavio pun modrica i posjekotina. Saigračima je otkrio šta mu se dogodilo, ali je rekao da ne želi da se o tome priča u javnosti, pa na novinarsko pitanje o novostima u svom fizičkom izgledu nije htio da odgovori.

Prije nekoliko dana gradonačelnik Milvokija Tom Beret vidio je sporni snimak uoči njegovog objavljivanja te rekao da je zgrožen postupcima policije.

"Ono što sam vidio na snimku me vrijeđa kao ljudsko biće, trebamo popraviti odnose između policije i zajednice. Gospodin Braun zaslužuje izvinjenje, vrlo mi je žao što ga je policija tako tretirala", rekao je Beret.

Policija Milvokija se zaista izvinila Braunu i objavila da su policajci koji su učestvovali u incidentu kažnjeni, makar nisu otkrili kako.

Braunu, dakako, izvinjenje nije dovoljno, te je izdao saopštenje u kojem je najavio tužbu protiv policije zbog kršenja ljudskih prava.

"Ono što je trebalo da bude obična kazna za parkiranje pretvorilo se u pokušaj policijskog zastrašivanja, nakon kojeg je uslijedila neovlaštena upotreba sile, stavljen sam u lisice, elektrošokiran i na kraju evidentiran. To me iskustvo natjeralo da ispričam svoju priču kako bih mogao spriječiti ovakve nepravde u budućnosti. A ovakve i puno gore situacije događaju se svakodnevno u afroameričkoj zajednici", napisao je između ostalog Braun i zaključio:

"Crnci se ne bi smjeli bojati čim vide policajca, ali to je naša stvarnost i ozbiljan problem. Trebalo bi da postoji uzajamno poštovanje kako bi smo naučili to da postignemo".

(100posto.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije