Košarka

Evroliga pokrenula postupak protiv Zvezde zbog Delija

Evroliga pokrenula postupak protiv Zvezde zbog Delija
Foto: Ilustracija | Evroliga pokrenula postupak protiv Zvezde zbog Delija

Uprava Evrolige pokrenula je disciplinski postupak protiv Crvene zvezde zbog transparenta grupe njenih navijača upućenom igraču beogradskog kluba Alenu Omiću.

Košarkaši Zvezde su u petak pobijedili Olimpijakos sa 89:78, a grupa njenih navijača je tokom utakmice na tribini razvila transparent: "Šiptar, Hrvat, Balija nisu moja bratija" i vrijeđala Alena Omića, slovenačkog košarkaša rođenog u Tuzli.

"Poruka koju je prikazala manja grupa navijača ni na koji način ne predstavlja ni sport ni košarku, evropsku košarkašku porodicu niti organizaciju Evrolige, ni na koji način. Naprotiv, evropska košarka je uvijek bila i biće primjer integracije na terenu i van njega, gdje su uvijek povezane kulture, rase i religije deleći zajedničku strast. Evroliga je pokrenula disciplinski postupak protiv Crvene zvezde", navodi se u saopštenju na sajtu Evrolige. 

Dodaje se da će Evroliga nastaviti da podržava i slavi multikulturalne i multietničke razlike, koristeći sport kao most između kultura i oštro se osuđuje pošanje dijela navijača crveno-bijelih. 

"Stavovi koje su navijači iskazali su uvredljivi i štetni i u suprotnosti principima uključivanja u zajednicu i poštovanja. Evroliga snažno osuđuje svaki vid diskriminacije polova, seksualnosti ili nekog drugog ljudskog stanja", navodi se u saopštenju.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije