Košarka

Evroliga promjenom pravila podstiče kreativnost igrača

Evroliga promjenom pravila podstiče kreativnost igrača
Foto: Ilustracija | Evroliga promjenom pravila podstiče kreativnost igrača

Od ove sezone gledaćemo neka nova pravila u evropskoj košarci, jer su vodeći ljudi FIBA odlučili da napokon promijene nekoliko pravila, među kojima i pravilo tehničke greške.

Godinama se nakon tehničke greške lopta oduzimala ekipi čiji je igrač ili trener skrivio tehničku zbog prigovora ili neke druge nepravilnosti, a od ove sezone takva praksa se neće izvoditi. Sada će lopta ostati u posjedu timu koji je dobio tehničku grešku, nešto što se decenijama izvodi u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta - NBA.

Još jedno primjenjivanje tehničke greške došlo je na snagu u posljednja dva minuta utakmice ili produžetka. Ako odbrambeni igrač prelazi aut liniju u sprečavanju izvođenja lopte, automatski će dobiti tehničku.

Došlo je do još nekih promjena što se tiče posljednja dva minuta utakmice. Trener će poslije tajm-auta moći da bira da li želi da njegova ekipa izvodi loptu na svojoj ili protivničkoj polovini, što će naravno diktirati rezultat. Takođe, lopta će se nakon nesportskih grešaka ili isključenja uvijek izvoditi s 14 sekundi preostalih na satu za napad. 

Evroliga je kao najatraktivniju promjenu izdvojila mogućnost dodavanja igrača samom sebi od table na "alley-oop." Ranije bi se dosudili koraci kada bi to igrač uradio.

Evroliga se nada da će zbog toga do izražaja doći kreativnost igrača.

Na kraju, još jedno pravilo koje treba spomenuti je prekršaj u napadu. Po novim pravilima, napad će nakon ofanzivnog prekršaja početi sa 14 sekundi, umjesto 24 koliko je bilo prije, ako se lopta izvodi na protivničkoj polovini terena. Napad će trajati 14 sekundi i nakon svakog nesportskog prekršaja. 

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije