Košarka

FIBA: Nema ugroženih reprezentacija

FIBA: Nema ugroženih reprezentacija
FIBA: Nema ugroženih reprezentacija

Bord FIBA Evrope konstatovao da su svi nacionalni savezi povukli mere u skladu sa dobijenim instrukcijama.

U "ratu" FIBA i kompanije ECA, koja rukovodi Evroligom i Evrokupom, posljednjih nekoliko nedjelja vlada zatišje.

Dok se čekaju sljedeći konkretni potezi, Bord FIBA Evrope održao je sastanak u Dablinu i razmatrajući "aktuelni trenutak" u evropskoj klupskoj košarci zaključio da su nacionalni savezi "pozitivno reagovali" na odluku Borda od 20. marta.

Tada je zaprijećeno sankcijama svim savezima koji "skrštenih ruku" posmatraju kako njihovi klubovi i(li) lige sklapaju "ilegalne aranžmane sa ECA", sa akcentom na učešće u Evrokupu.

Sredinom aprila FIBA Evropa je saopštila da je 14 seniorskih reprezentacija suspendovano sa Evropskog prvenstva 2017, kao i da će predložiti Izvršnom komitetu FIBA da istu takvu mjeru sprovede i na interkontinentalnom nivou.

Nemajući kud, savezi su klubovima zapretili suspenzijom i to je za FIBA, za sada, dovoljno, iako u mnogim zemljama klubovi i dalje stoje pri prvobitnom opredjeljenju.

"Bord je konstatovao da su nacionalni savezi 'na udaru' pozitivno reagovali na odluku Borda od 20. marta, a kao rezultat toga, očekuje se da sve seniorske reprezentacije zauzmu svoja mjesta u narednim takmičenjima koje organizuje FIBA Evropa", stoji u saopštenju.

FIBA je još konstatovala da ECA nastavlja da sprovodi svoju "anti-takmičarsku" praksu i zato će i ubuduće pažljivo pratiti kako se nacionalni savezi odnose prema toj temi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije