Košarka

FIBA napravila presedan: Uvode se tri potpuno nova pravila

FIBA napravila presedan: Uvode se tri potpuno nova pravila
Foto: FIBA | FIBA napravila presedan: Uvode se tri potpuno nova pravila
Nezavisne novine

Nakon Evrobasketa tokom kojeg je bilo nikada više povika na suđenje od strane igrača i trenera svih reprezentacija, FIBA je odlučila da zasjedne za sto, iako su njeni čelnici završnog dana u Berlinu istakli kako arbitri i "nisu bili toliko loši".

Ipak, pojedina pravila biće promijenjena i adaptirana počevši od 1. oktobra 2022. godine. Uvode se nove tri stavke, koje bi mogle dodatno da unaprijede igru i da smanje mogućnost greške u odsudnim momentimam javlja Telegraf.

Prva stavka odnosi se na čelindž. Naime, svi treneri će imati pravo na jedan tokom utakmice kada će moći da "izazovu" odluku sudija i da zatraže gledanje snimka. Ukoliko su u pravu, odluka će biti preinačena, a čelindž vraćen.

Druga odluka vezana je za prekršaje u završna dva minuta utakmice. Od sada, više neće biti moguće dodijeliti nesportsku grešku u posljednjih 120 sekundi meča, kao ni u produžetku, već će se to sankcionisati na uobičajen način.

I posljednja stavka odnosi se na LED svjetla za obilježavanje terena i reklama. Time FIBA želi dodatno da se približi standardima koje godinama unazad gaji NBA liga.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije