Košarka

FIBA zasjeda 2020. u BiH?

FIBA zasjeda 2020. u BiH?
Foto: N.N. | FIBA zasjeda 2020. u BiH?

​Košarkaški savez Bosne i Hercegovine podnijeće zahtjev da 2020. godine sjednica Generalne skupštine Međunarodne košarkaške federacije (FIBA-Evropa) bude održana u Sarajevu.

U Minhenu se danas održava sjednica Skupštine FIBA (Evropa), a bh. košarku će predstavljati generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Amer Čolan, koji je pred polazak otkrio da će u Minhenu imati zanimljivu prezentaciju.

"Predaću zahtjev da iduća sjednica Generalne skupštine naredne godine bude održana u Sarajevu. Održaću prezentaciju i pokušati što više izlobirati da dovedemo najznačajnije ljude evropske košarke u BiH", istakao je Čolan.

Takođe, u Njemačkoj će se birati, između ostalih, i predsjednik FIBA Evrope, a kandidati su Turgaj Demirel (Turska), Siril Kumans (Belgija) i Dejan Tomašević (Srbija). Biće birani i članovi u raznim komisijama, a među kandidatima se nalaze i dva imena iz BiH, nekadašnji bh. reprezentativac Samir Avdić i najbolja košarkašica BiH svih vremena Razija Mujanović.

"Kandidat za novog člana Centralnog odbora FIBA Evropa biće Samir Adić, dok će naša Razija Mujanović biti u konkurenciji za komisiju u ženskoj košarci. Glasanjem će se odlučiti o novim članovima", naglasio je prvi operativac bh. košarke.

Od ostalih aktivnosti, KS BiH počeo je posljednje pripreme za predstojeća okupljanja šest reprezentativnih selekcija koje ovog ljeta očekuju nastupi na evropskim prvenstvima. Takođe, oformljena je nova selekcija u basketu 3×3, koja će uzeti učešće u kvalifikacijama za Olimpijske igre 2020. godine.

"Činimo sve da zatvorimo finansijsku konstrukciju kako bi sve selekcije bez problema uzele učešće na predstojećim takmičenjima. Nadam se da će se pojaviti još neko ko bi nam pomogao", rekao je Čolan.

Jedna od aktuelnih tema je i mjesto direktora reprezentacije BiH. Ta pozicija je ostala upražnjena nakon što je mandat istekao Siniši Kovačeviću.

O ovoj temi biće govora na narednoj sjednici Upravnog odbora, koja bi trebalo da se održi sljedeće sedmice. Jedan od glavnih kandidata biće nekadašnji reprezentativac i kapiten BiH Jasmin Hukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije