Košarka

"Forbes" objavio popis najvećih ugovora sa proizvođačima patika u 2019.

"Forbes" objavio popis najvećih ugovora sa proizvođačima patika u 2019.
Foto: N.N. | "Forbes" objavio popis najvećih ugovora sa proizvođačima patika u 2019.

Iako zvuči pomalo nevjerovatno, po mišljenju mnogih najbolji košarkaš svih vremena Majkl Džordan, prema "Forbesovim" podacima, i dalje ima najveći ugovor sa proizvođačima patika od svih NBA zvijezda.

Iako je već odavno u penziji, legendarni košarkaš Čikago Bulsa, s kojima je osvojio šest prstenova, u 2019. godini zaradio je nevjerovatnih 130 miliona dolara od ugovora s kompanijom "Nike".

Džordan brend, koji je takođe vlasništvo kompanije "Nike", ostvario je 3,14 milijardi dolara prihoda za 12 mjeseci završno sa majem. Njegova zarada samo od ovog brenda veća je za 127 miliona dolara od ukupne zarade fudbalera Barselone Lionela Mesija, koji je jedan od najplaćenijih sportista svijeta ove godine.

"Patike prolaze kroz jednu od najvećih renesansi u svojoj istoriji i ne pokazuju znakove umjerenosti", rekao je analitičar Džon Kernan.

Džordan je, uz veliku pomoć "Nikea", unaprijedio marketing NBA igrača u osamdesetima. Njegov prvobitni petogodišnji ugovor s ovim sportskim gigantom iznosio je 500.000 dolara godišnje. Kasnije je potpisao ugovore s "Coca-Colom", "McDonald'som", "Chevroletom", "General Millsom" i još desetak drugih marki. Njegov kumulativni prihod iznosi otprilike 1,7 milijardi dolara otkako je ušao u ligu 1984. godine, što je gotovo 20 puta više od 90 miliona dolara plate koju je za 15 sezona zaradio sa Čikagom i Vašingtonom. Ove godine od svih sponzorskih ugovora zaradiće 145 miliona dolara.

Fascinantno zvuči podatak da je jedan od najboljih igrača današnjice Lebron Džejms četiri puta manje plaćen od Džordana. Ugovor zvijezde Lejkersa sa "Nikeom" iznosi 32 miliona dolara, dok je na visokom petom mjestu Kobi Brajant, koji se takođe oprostio od aktivnog igranja.

Najbolji ugovori

1. Majkl Džordan (Džordan) 130 miliona $

2. Lebron Džejms (Nike) 32 $

3. Kevin Durant (Nike) 26

4. Stefan Kari (Under Armour) 20

5. Kobi Brajant (Nike), 16

6. Džejms Harden (Adidas) 14 milion

7. Zion Vilijamson (Džordan) 13 milion

8. Dvejn Vejd (Li-Ning) 12

9. Rasell Vestbruk (Džordan) 12

10. Kajri Irving (Nike) 11

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije