Košarka

Grčka pjesma u Berlinu: PAO u finalu Evrolige

Grčka pjesma u Berlinu: PAO u finalu Evrolige
Foto: Tanjug/AP | Grčka pjesma u Berlinu: PAO u finalu Evrolige

U Berlinu je počeo Fajnal for Evrolige, a prvi finalisti ovogodišnjeg elitnog takmičenja su košarkaši Panatinaikosa.

 PAO je u prvom polufinalu u Uber Areniu savladao ekipu Fenerbahčea sa 73:57 i u nedjelju će imati priliku da osvoji sedmu titulu prvaka Evrope, prvu još od 2011. godine. 

Panatinaikos je vodio od početka do kraja i sasvim zasluženo izborio plasman u veliko finale koje je na programu u nedjelju naveče. Fener se raspao u posljednjih 10 minuta.

PAO je na čudesan način otvorio meč. Nakon prvih pet minuta bilo 12:0 za “zelene“za opće čudilo Atinjana na tribinama. Tek u 6. minuti Fener je postigao prve poena preko Hejs-Dejvisa. Nakon toga su se “kanarinci“ malo kosolidovali, ali grčki tim je poslije 10 minute igre imao ugodnih plus 9 (22:13). 

Drugi dionicu bolje otvara četa Šarasa Jasikevičiusa koja je brzo prišla na minus 4 (20:24), ali je Kendrik Nan na drugoj strani trojkom, te Slukas vratili plus 9. No Fener se nije predavao, trojkom Hejs-Dejvisa su se ponovo vratili u život (29:34). Isti igrač je novom trojkom zaključio prvo poluvrijeme. PAO je imao svega dva poena prednosti (38:36). 

Sjajna košarka i u nastavku. Puleni Ergina Atamana su brzo otišli na plus 7, ali žuto-crni nisu dozvolili da im se previše odlijepe. U 27. minuti Fener je serijom 5:0 prišao na samo minus 1 (50:61), ali od tada nije uspio da poentira do kraja četvrtine, pa je PAO u posljednji kvartal ušao sa 56:50.

PAO je odmah na startu posljednje dionice otišao na plus 10 (60:50). Fener se u tim trenucima raspao i nije se mogao vratiti u meč. Na kraju ubjedljiva pobjeda velikana iz Atina. 

Najefikasniji u pobjedničkom timu bili su Matias Lesor sa 17, Kendrik Nan sa 14 i Džerijan Grent sa 13 poena. Kod Fenera bolji od ostali bili su Hejs-Dejvis sa 14 i Marko Gudurić sa 10 poena 

U drugom polufinalu večeras se sastaju Real i Olimpijakos. Početak je zakazan za 21:15 sati. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije