Košarka

Grifin odabrao broj Litvanaca i fanatika

Grifin odabrao broj Litvanaca i fanatika
Foto: Instagram / Printscreen | Grifin odabrao broj Litvanaca i fanatika

Blejk Grifin prošle je sedmice kao slobodan igrač potpisao za Boston Seltikse, a na predstavljanju je otkriveno da je izabrao vrlo rijedak broj 91. Zapravo, postao je tek peti košarkaš u NBA istoriji koji će nositi taj broj, a izabrao ga je baš u čast jednog od prethodne četvorice.

"Boston Globe" objavio je da je inspiracija za Grifinov odabir bio Denis Rodman, koji je nosio 91 tokom tri šampionske sezone s Čikago Bulsima, a šesterostruki Ol-Star igrač time poručuje da želi doprinositi svojoj novoj ekipi na način na koji je to činio Rodman. 

To neće biti nimalo jednostavno jer je Rodman bio poznat po žestokoj obrani, osjećaju za skok, prljavim poslovima i mentalnim igricama, dok je Grifin u ranoj fazi karijere bio spektakularan letač, a nakon brojnih povreda evoluirao je u solidnog šutera i plejmejkera s visokih pozicija.

Rodman je tada bio prvi igrač u NBA istoriji s brojem 91, a izabrao ga je jer njegov zbir daju zbroj 10, broj koji je prethodno nosio u Detroitu i San Antoniju, ali u Bulsima nije mogao jer je prethodno penzionisan u čast Boba Lova. 

Ako je Rodman bio čisti primjer košarkaškog ekscentrika i luđaka, čovjek koji ga je naslijedio u toj ulozi bio je Ron Artest, kasnije poznat kao "Metta World Peace", a danas kao "Metta Sandiford-Artest". On je nosio broj 91 dok je igrao za Indianu, pa tako i one zloglasne večeri u Detroitu kada se popeo na tribine i prebio navijača za kojeg je mislio da ga je pogodio pivom.

Osim te dvojice kantroverznih ikona, broj 91 nosila su još samo dva NBA igrača, oba Litvanca koja nisu ostavila nikakav trag. Mindaugas Kuzminskas nosio ga je u svojoj jedinoj NBA sezoni (2016/17) u Njujork Niksima. Prošle dvije sezone u Detroit Pistonsima nosio ga je Deividas Sirvidis, a nosiće ga i u predstojećoj u Indijana Pejsersima.

U NBA ligi su na dresovima dopušteni svi brojevi do 99, osim broja 6 koji je ove godine penzionisan širom lige u čast preminulog Bila Rasela, najtrofejnijeg NBA igrača svih vremena s 11 prstenova. 

Ali svaki klub penzioniše i dresove svojih legendi, a u tome prednjače baš Seltiksi, najstarija i najtrofejnija NBA franšiza, koja je čak 23 broja izbacila iz upotrebe. Kad se uzmu u obzir i igrači koje je već zatekao u klubu, Grifinu je za odabir ostalo manje od 60 brojeva.

(NBC)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije