Košarka

Hilal Edebal, saputnica Dražena Petrovića tek sada saznala šokantnu istinu

Hilal Edebal, saputnica Dražena Petrovića tek sada saznala šokantnu istinu
Hilal Edebal, saputnica Dražena Petrovića tek sada saznala šokantnu istinu

Prošlo je 18 godina od pogibije Dražena Petrovića i od gubitka pamćenja Hilal Edebal, žene koja je bila u kolima sa legendarnim košarkašem i njegovom djevojkom tokom te kobne saobraćajne nesreće.

Nevjerovatnim naporima isčitavanja policijskih izvještaja i novinskih članaka žena u 41. godini života shvatila je nedavno da je nesreća u kojoj je ona doživjela oštećenje mozga, odnosno potpunu amneziju, ista ona u kojoj je jedan od najboljih igrača Evrope izgubio život!

Sve što zna Hilal Edebal je, iz svog istanbulskog doma, ispričala „Njujork Dejli Njuzu“.

Turkinja rođena u Njemačkoj, na žalost, danas ne zna odgovore na pitanja koja je svakodnevno muče: Zašto je Petrović, čovjek takvog statusa i bogatstva, putovao kolima, a ne avionom od Njemačke do Zagreba? Zašto je ona baš tada bila u Njemačkoj, a ne u SAD gdje je studirala i igrala košarku? Zašto je ona izgubila karijeru, a Dražen život, dok je djevojka koja je vozila brzo nastavila svoju košarkašku i modeling karijeru? Pa, na kraju i to da li je Dražen prošao bolje od nje, odnosno da li bi bilo bolje za nju da nije preživel!?

MALI POMAK

Prije dvije godine Hilal Edebal je napravila mali pomak u vidu svojih osjećanja, ali i dalje preživljava "frustrirajući i poražavajući proces".

- Ljekari su mi rekli da će se moj mozak za period od šest do osam godina u potpunosti oporaviti, da će biti kao što je bio prije nesreće. Nažalost, nisam to dočekala. S vremenom sam odustajala, zahvalna na tome što sam preživjela, što mogu da hodam i govorim.

- Sve to je jednostavno prenepravedno! Do te fatalne nesreće u mom životu je sve bilo savršeno – kaže žena koja zbog rupa u sjećanju sada pati od psihičkih slomova i suočava se sa čestim otkazima na poslovima kojih se lati. - Posljednjih 18 godina bilo mi je vrlo teško. Zbog osam nedjelja provedenih u komi, ležanja u bolnici sa slomljenim kukom i rukama, izgubila sam stipendiju. Po izlasku iz bolnice u Minhenu, gdje sam odrasla, više ništa nisam uspijevala da prepoznam, gdje god da sam išla roditelji su morali da me vraćaju kući jer nisam bila u stanju sama da se vratim...

Hilal je Petrovića poznavala preko Klare Salanti, Draženove tadašnje djevojke koja je tog nesrećnog dana izgubila kontrolu nad vozilom i podletjela pod kamion.

- Dražen je bio vrlo drag čovjek. Gledala sam neke njegove utakmice dok je igrao za Nju Džersi. Kad pogledam automobil poslije nesreće uvijek se pitam kakav bi život imao da je preživio i kako bi podnio činjenicu da više ne može da se bavi košarkom – kaže Hilal Edebal koja odavno nema kontakt sa Klarom Salanti, danas suprugom nekadašnjeg fudbalera, sadašnjeg direktora reprezentacije Njemačke Olivera Birhofa – Naravno da Klara nije namjeravala da ubije Petrovića, ali definitivno je vozila prebrzo i upropastila mi život.

Edebal se kroz magli sjeća priča da je Klara posjećivala u bolnici, a srele su se i u Minhenu nekoliko puta.

- Ne znam o čemu smo razgovarale. Ona je odjednom nestala iz mog života, udala se i nismo se odavno vidjele – rekla je Edebal i dodala da je Klara poslije nesreće imala česte prijetnje smrću od strane Draženovih obožavalaca.

Sve ovo vrijeme, punih 18 godina, Dražen Petrović istim intenzitetom živi u legendi i sjećanjima svojih najbližih i cijelog košarkaškog svijeta, dok Edebal obitava u realnom svijetu i, za sada, bezuspješno pokušava da se riješi prošlosti koja je pritiska. Koliko god da se koncentriše ne uspijeva da savlada psihičke padove, samo neko vrijeme se sjeća ljudi i stvari, a potom sve zaboravi... Uprkos svemu ne odustaje, poslije svakog otkaza iznova traži posao prevodioca jer izvrsno „barata“ turskim, njemačkim i engleskim jezikom.

- Sve je to zbog stanja mozga. Otpuštaju me sa posla jer ne mogu da zapamtim sadržaj telefonskih razgovora, kao ni osobe sa kojima sam razgovarala. Ne želim da se predam, želim da radim jer sam premlada za penziju – ima i optimizma Hilal Edebal.

KLARINA PRIČA NIKADA NIJE ISPRIČANA

Dugo godina u javnosti nije bio poznat pravi identitet osobe koja je bila u Golfu sa Klarom i Draženom, tog kobnog 7. 1993. godine. U tadašnjim novinarskim izvještajima kao povrijeđena osoba navodila se Klarina majka ili Hilal Haen (53). Međutim, na zadnjem sjedištu sjedjela je Hilal Edebal, košarkašica sa univerziteta Niagara.

Edebal je činila uslugu svojoj drugarici Klari i pravila joj društvo od Minhena do Frankfurta, gdje su pokupile Petrovića na aerodromu na koji je hrvatski reprezentativac sletio iz Poljske poslije kvalifikacione utakmice za EP... Prema policijskim izvještajima do nesreće je došlo oko 17.20 kada se golf, u punoj brzini zabio u kamion-cisternu koji je bio prepriječen na putu. Klara je pokušala skretanjem izbjeći neizbježno. Dražen, koji je spavao i nije bio vezan, izletio je kroz staklo i udarom u cisternu poginuo na licu mjesta. Edebal je, svom visinom od 188 centimetara, udarila svom snagom glavom i tijelom u prednje sjedište i izlomila se. Klara je imala lakše povrede i na intenzivnoj njezi je provela svega nedjelju dana.

Priča Klare Salanti i dalje ostaje ne ispričana!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije