Košarka

Igokea se zagrijava

Igokea se zagrijava
Foto: N.N. | Igokea se zagrijava

Košarkaši Igokee odbranu titule šampiona BiH počeli su ubjedljivom pobjedom protiv Širokog Brijega 91:63 u prvom kolu Lige za prvaka BiH, a pobjede su zabilježili Spars i Kakanj.

Tim Dragana Bajića vodio je od početka meča, a u drugoj četvrtini Igokea je napravila odlučujuću razliku te je na poluvrijeme otišla sa prednošću od 20 poena razlike (52:32) i meč je bio riješen. Najefikasniji je bio Aleksandar Ponjavić sa 14 poena, Nikola Jevtović i Marko Ljubičić dali su po 13, a kod Širokog se istakao Elijah Mejkon sa 18 poena.

Nešto više uzbuđenja viđeno je u sarajevskom derbiju Sparsa Ziraat banke i Bosna Royala, a pobjedu su donijeli domaći košarkaši slavivši sa 73:62. Tim Marka Trbića je poveo od početka i prednost od osam-devet poena je uspio da sačuva do kraja utakmice. Igor Josipović je vodio domaćina do trijumfa sa 16 poena, Dejan Đokić je dodao 14, dok je na drugoj strani Erik Vašington ubacio 15 poena.

"Ovo je bila psihološki jako teška utakmica za nas. Bosna je dobila tri nova igrača, nepoznanica su za nas, ali sam zadovoljan načinom na koji smo igrali. Bilo je grešaka, ali igrali smo utakmicu kako smo mi mislili da nama odgovara i sve vrijeme smo kontrolisali njen tok, te na kraju zasluženo slavili", kazao je Trbić sa Sportsport.

I treći okršaj prvog kola Lige za prvaka BiH koji su odigrali Kakanj i Zrinjski pripao je domaćinu (81:76). Kakanj je glavnu riječ vodio u prvoj i posljednoj četvrtini, a središnji dio meča je pripao gostima iz Mostara. Ipak, Kakanj je u presudnim trenucima uz veliku podršku publike u dvorani sačuvao pribranost i zavšio ovaj duela sa pet poena prednosti.

Raspoloženi Milivoje Božović sa 21 i Ermin Dedić sa 20 poena predvodili su tim Josipa Pandže do pobjede, dok su se sa druge strane istakli Marko Ramljak sa 20 i Aleksandar Sokolović sa 18 poena. 

"Dvadesetpet minuta vrhunske košarke što se tiče nas, a onda promjenom odbrane Zrinjskog i ulaskom u zonu nismo se najbolje snašli. Oni su se vratili, a u tom trenutku se pokazalo po ko zna koji put šta je naša publika. Fanatičnom borbenošću i podrškom sa tribina uspjeli smo da dođemo do pobjede protiv odličnog protivnika. Stvarno sam zadovoljan", rekao je Pandža.

Rezultati, Liga za prvaka BiH:  Spars Ziraat Bank - Bosna Royal 73:62, Kakanj - Zrinjski 81:76, Igokea - Široki 91:63. Liga za opstanak BiH: Vogošća - Radnik BN Basket 87:66, Bošnjak - Mladost 78:87, Sloboda - Student 84:80.

Kod košarkašica je ovog vikenda na rasporedu bilo 19. kolo Prvenstva BiH, a postignuti su sljedeći rezultati Sloboda - Orlovi 63:72, Jedinstvo - Mladi Krajišnik 52:80, Rudar Sport - Livno 84:60, Željezničar - Bugojno 75:50, Brčanka - Banovići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije