Košarka

Istraga pokazala da je Brajantov pilot bio dezorjentisan

Istraga pokazala da je Brajantov pilot bio dezorjentisan
Foto: Wikipedia | Istraga pokazala da je Brajantov pilot bio dezorijentisan

Pilot koji je upravljao helikopterom u kojem je nastradalo devet osoba, uključujući košarkašku legendu Kobija Brajanta, bio je dezorjentisan u trenutku pada letjelice, pokazala je istraga.

U helikopterskoj nesreći 26. januara u SAD živote su izgubili Brajant, njegova 13-godišnja kćerka Đijana, te još sedam osoba uključujući pilota Aru Zobajana.

Skoro pet mjeseci kasnije objavljeni su novi detalji o nesreći koja je uzrokovala ovu tragediju, a oni su pokazali da je pilot bio dezorjentisan.

Istraga je pokazala da je Zobajan, razgovarajući s kontrolom leta, rekao da se penje na visinu od 1220 metara kako bi došao iznad oblaka, a zapravo je u tom trenutku već padao i jurio prema brdu u koje se zabio.

U izvještaju Nacionalnog odbora za sigurnost u prometu stoji da je pilot vjerojatno pogrešno procijenio putanju letjelice, što se može dogoditi ako postane dezorjentisan uslijed slabe vidljivosti.

Time su zapravo potvrđene teorije stručnjaka, koje su brzo nakon nesreće naznačivale da je Zobajan bio dezorjentisan. Još ranije Odbor je potvrdio da na helikopteru nije bilo tragova mehaničkog kvara.

Odbor je objavio izvještaj na 1.300 stranica, ali nije ponudio konačan zaključak o tome što je uzrokovalo nesreću, nego je samo kompilirao sve poznate činjenice. Konačan izvještaj se još iščekuje.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije