Košarka

Jasmin Repeša za "Nezavisne": Smeta mi puno stranaca u ABA ligi

Jasmin Repeša za "Nezavisne": Smeta mi puno stranaca u ABA ligi
Foto: Ilustracija | Jasmin Repeša za "Nezavisne": Smeta mi puno stranaca u ABA ligi

Džanan Musa je još mlad, treba strpljenja i vremena i sa njegove strane. Igra u klubu koji hoće da rezultatski pravi bolje stvari nego prije. Međutim, on je definitivno jako talentiran, te će prije ili kasnije doći na vrh, rekao je za "Nezavisne" Jasmin Repeša, dojučerašnji trener euroligaša Milana i nekadašnji selektor košarkaške reprezentacije Hrvatske.

Iako u posljednje vrijeme rijetko ili skoro nikako ne daje izjave za medije, posebno u Hrvatskoj, proslavljeni hrvatski stručnjak, rođen u Čapljini, ipak je prekinuo medijsku šutnju i rado pristao da govori za "Nezavisne". Ovaj 56-godišnjak proteklog vikenda učestvovao je na seminaru u organizaciji Košarkaškog saveza BiH, gdje su bh. treneri pomno slušali njegovo predavanje na temu "Pick&Roll - centralni - odbrana".

Iako je u dva navrata bio selektor Hrvatske, s kojom je tri puta igrao četvrtfinale evropskih prvenstva i jednom polufinale, priznati i trofejni stručnjak nije želio puno govoriti o neuspjehu te zemlje na posljednjem Eurobasketu.

"Hrvatska je sigurno mogla i morala bolje. To je to", kratko je kazao iskusni trener koji je u karijeri trenirao Cibonu, Split, Tofaš, Slask, Fortitudo, Virtus, Beneton, Unikahu, Cedevitu i Milano na temu reprezentacije Hrvatske.

NN: Šta mislite o pokretanju druge ABA lige i koliko je to dobro za klupsku košarku na Balkanu?

Repeša: Mislim da je to dobra ideja da se što više klubova uključi u nekakvo kvalitetnije takmičenje s obzirom na to da su nacionalne lige u problemima. Ideja kao ideja je dobra i ja je kao trener podržavam. Neki klubovi poput Bosne i Splita sada imaju priliku da se pomalo reorganiziraju i krenu sa malo nižega, ali to nije problem. Znamo da je Bosna kao evropski prvak krenula iz neke druge lige, pa je došla dokle je došla. Ovo je prilika za sve klubove da sa jedne stepenice niže nađu put ka višem nivou.

NN: Kako gledate na trenutni kvalitet ABA lige?

Repeša: Ima tu kvaliteta. To je jedna liga koja je dosta kompetitivna. Osobno, po mom ukusu, to je liga koja bi istovremeno pored tog takmičarskog karaktera i rezultatskog imperativa morala imati, s obzirom na stanje na Balkanu, i jedan razvojni program puno više naglašen nego što je sada. Trenutno je vrlo malo klubova koji to iskorištavaju na pravi način. Puno ekipa ima dosta stranaca i juri se taj rezultat. Međutim, postavlja se pitanje šta je to rezultat danas? Da li je to biti prvak ABA lige, Evrope ili napraviti jednu generaciju kao što su to radili Bosna, Split, Cibona,  Partizana kada su bili najbolji. Oni su imali generacije koje su sazrijevale zajedno, imala kvalitetu, talenat i dolazilo se do vrha. Osobno kao trener imam primjedbu na to, puno je stranaca u svim klubovima.

NN: Da li je Eurobasket pokazao da se najbolja košarka igra na ovim prostorima?

Repeša: Finale je bilo sa dvije reprezentacije sa Balkana, tako da je o tome apsurdno pričati. Te dvije selekcije su izgledale jako ozbiljno u pripremnom periodu. Vidjelo se da je sistem izgrađen i da postoji jedna ozbiljnost. Prije svega i jedni i drugi su u tom obaveznom dijelu bili jako dobri.

NN: Srbija je nastupila bez nekoliko ključnih igrača, ali je uprkos tome stigla daleko. Da li ste iznenađeni?

Repeša: Srbija uprkos povredama je pokazala da ima najširu bazu na Balkanu. Tu ima veliki broj igrača koji imaju svoje mjesto i na velikim takmičenjima mada nisu top igrači. Mislim da je uloga Branka Lazića i Dragana Milosavljevića takva da se bez tih igrača danas ne može igrati na najvišem nivou. Bez obzira na odusustva, mislim da su imali igrače koji su izuzetno kvalitetni i koji su prije svega igrači sustava i koji su znali šta treba raditi.

NN: Šta onda tek reći za Sloveniju i mladog Luku Dončića, koji je bio najveće otkrovenje EP?

Repeša: Gledajući utakmicu Efes - Real, Luka je nastavio tamo gdje je stao. Definitivno je pun samopouzdanja. Razvio se u jednog sjajnog igrača. Ono što je karakteristično i intersantno je da svi mi vidimo njegov talent i kvalitet, međutim način na koji igra, igra kao jedan 30-godišnjak. Zaista igra zrelo i već je kompletan igrač. Goran Dragić bio je izuzetno motiviran, sa Entonijem Rendolfom se pogodilo 100 posto, jer takav profil igrača im je falio. Igrali su definitivno fantastičnu košarku. Velike zasluge za to pripadaju selektoru Igoru Kokoškovu, koji je sve to posložio. Izgledali su kao ekipa koja godinama igra zajedno.

NN: Da li ste imali priliku da pratite igre reprezentacije BiH u pretkvalifikacijama za Mundobasket?

Repeša: Pratio sam kvalifikacije i mogu reći da je Dule (Duško Vujošević) napravio fantastičan posao, kao i njegov pomoćnik Mensur Bajramović. Napravljena je dobra atmosfera uz sve te probleme sa izostancima. Napravljen je taj prvi korak i to je važno. Bitno je da se Dule oporavi da se nastavi tamo gdje se stalo.

2013. godine uveo je Hrvatsku u polufinale Eurobasketa

17 klupskih trofeja osvojio je trenirajući Cibonu, Tofaš, Fortitudo, Cedevitu i Milano

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije