Košarka

Košarkaš Dragan Milosavljević za "Nezavisne": Španci su kao Srbi, vole da uživaju

Košarkaš Dragan Milosavljević za "Nezavisne": Španci su kao Srbi, vole da uživaju
Foto: Ilustracija | Košarkaš Dragan Milosavljević za "Nezavisne": Španci su kao Srbi, vole da uživaju

Zasad je u Unikahi sve sjajno, lepo sam se uklopio, sistem rada u klubu je sličan onome u Partizanu. Posebno mi je drago što sam tu sa Nemanjom Nedovićem i Dejanom Muslijem, koji su mi mnogo pomogli u prilagođavanju, kaže za "Nezavisne" košarkaš Unikahe i reprezentativac Srbije Dragan Milosavljević.

Popularni Gagi je prethodnog mjeseca osvojio srebrnu medalju sa reprezentacijom Srbije na Evropskom prvenstvu, a odlično je počeo i svoju evropsku sezonu u Unikahi, u koju je tokom ljeta stigao iz berlinske Albe. U prvom kolu Evrolige u tvrdoj utakmici savladan je aktuelni prvak Starog kontinenta Fenerbahče 68:67, a Milosavljević je zabilježio osam poena, pet skokova, po jednu asistenciju i ukradenu loptu i s ukupnim indeksom korisnosti 15 bio najkorisniji igrač svog tima. Težak raspored za osvajača Evrokupa iz prethodne sezone se nastavlja večeras na gostovanju Olimpijakosu u Pireju od 20 časova u meču drugog kola.

"Velika pobeda nad 'Fenerom' je ostvarena u startu, ali ne treba dizati euforiju. Verujem da to nije onaj Fenerbahče iz februara i kasnijeg dela sezone kada uđu u formu. Uvek ganjaju titulu u Evroligi, svaka sezona im je slična, dižu polako formu i budu najbolji kad je to najpotrebnije. Može se reći da smo ih uhvatili malo nespremne, dosta igrača se uključilo i odigrali smo kolektivno. Ali i mi ćemo biti bolji kako sezona bude odmicala. Sada nas čeka Olimpijakos koji je gotovo nepobediv na domaćem terenu, favoriti su večeras, ali mi idemo da iznenadimo. Poznati su kao čvrsta odbrambena ekipa. Oni će verovatno igrati bez Vasilisa Spanulisa, koji je neverovatan, možda i najbolji igrač u Evropi u poslednjih deset godina", kazao je Milosavljević.

NN: Kako je raditi sa trenerom Đoanom Plazom i koliko ste zadovoljni svojom ulogom u timu?

Milosavljević: Plaza ima sličan sistem kao Duško Vujošević, svi su isti, nema puno izdvajanja. Igra se dosta zasniva na odbrani, tek nakon toga na napadu i radi se mnogo na sitnim detaljima. Školovan je trener, rezultati govore za njega, a prethodne sezone je osvojio i Evrokup. Igra se sa puno rotacija, svi su na parketu po 15 do 20 minuta kako bi se na taj način izdržala jako naporna sezona u prvenstvu i Evroligi. Ja se još uigravam, u procesu sam adaptacije, ali me uloga u ekipi zadovoljava.

NN: Da li ste se uklopili u život u Malagi i Španiji i koliko se razlikuje u odnosu na Njemačku?

Milosavljević: Ovde je zaista lepo i nije mi trebalo puno da počnem da uživam u ovoj klimi, suncu i moru. Nosim lepe uspomene i iz Berlina, gde je situacija potpuno drugačija. Španci su dosta slični nama Srbima po mentalitetu, vole da uživaju.

NN: Koji su ciljevi Unikahe u prvenstvu Španije i Evroligi u ovoj sezoni?

Milosavljević: Videćemo u prvenstvu. Liga je izuzetno jaka, tu su Real Madrid i Barselona, a i ostali timovi su mnogo jaki, ali borićemo se i verujem da možemo iznenaditi. U Evroligi je cilj da uđemo među najboljih osam u plej-of, što bi bio veliki uspeh pa dalje šta bude. Rano je još za kalkulisanje, težak je raspored i igra se 30 kola. Tu su najbolje ekipe u Evropi, a uz način na koji budemo igrali ima još faktora kao što su sreća i povrede.

NN: Ko su glavni favoriti za trofej Evrolige?

Milosavljević: Fenerbahče je uvek tu kao jedan od glavnih kandidata, Real takođe. Barselona je dobro krenula, ima novu ekipu. I CSKA je među favoritima.

NN: Kakve utiske nosite s Evropskog prvenstva na kojem ste osvojili srebro?

Milosavljević: Sjajno je sve ispalo kako je bilo krenulo s otkazima i povredama. Celo prvenstvo smo igrali hrabro, neke nedostatke smo nadoknadili borbenošću i napravili veliki uspeh. Krivo mi je što na kraju nismo osvojili zlato, ali sam prezadovoljan načinom na koji smo igrali.

NN: Narednog mjeseca igraju se mečevi kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, na kojem neće moći da igraju igrači iz NBA i Evrolige. Koliko će oni nedostajati?

Milosavljević: Svakako da će nedostajati, ali i pored toga Srbija može da napravi sjajnu ekipu. Videćemo kako će to sve izgledati, ali to što mnogi neće igrati jeste veliki hendikep za jače ekipe.

Zvezda čeka Barselonu

Košarkaši Crvene zvezde će večeras protiv Barselone u hali "Aleksandar Nikolić" tražiti prvu pobjedu u ovoj evroligaškoj sezoni. Barselona je u prvom kolu pružila odličnu partiju i savladala Panatinaikos 98:71. Ostali mečevi: Himki - Žalgiris (19), Valensija - Anadolu Efes (21). Sinoć je trebalo da igraju: Makabi - Baskonija, Panatinaikos - Bamberg, Armani - Fenerbahče i Real Madid - CSKA.

Bogdanu i Teu treba vremena

NN: Da li Vaši reprezentativni saigrači Bogdan Bogdanović i Miloš Teodosić mogu da naprave velike karijere u NBA ligi?

Milosavljević: Mislim da mogu. Pratio sam predsezonu i trebaće im vremena u procesu adaptacije koji prolaze svi evropski igrači tamo. Radi se o sjajnim igračima i nadam se da će dobiti pravu šansu. Relativno kasno su otišli tamo, ali ne vidim razlog zašto ne bi dobili pravu priliku i jednog dana bili ol-star igrači.

Nadam se da će Partizan opet u EL

NN: Pratite li igre Partizana u kojem ste proveli pet godina i osvojili sve što se moglo osvojiti na domaćem i regionalnom planu?

Milosavljević: Imaju dobar tim, dobrog trenera u Miroslavu Nikoliću i nadam se da će biti bolji u odnosu na prethodni period, stati na noge i vratiti se u Evroligu. Treba da se krene od nule i da se bore. U teškoj situaciji su poslednjih par godina, imaju malen budžet i nemaju para da dovedu kvalitetnije strance.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije