Košarka

Pratite nas na Google news

Košarkašice nakon senzacije u Rusiji u nedjelju dočekuju Švajcarsku

Košarkašice nakon senzacije u Rusiji u nedjelju dočekuju Švajcarsku
Foto: N.N. | Košarkašice nakon senzacije u Rusiji u nedjelju dočekuju Švajcarsku
Edin Spržo

Ženska košarkaška reprezentacija BiH u nedjelju ima priliku da širom otvori vrata Evropskog prvenstva ukoliko savlada selekciju Švajcarske i time potvrdi senzacionalnu pobjedu u Orenburgu nad Rusijom (70:69).

Trijumf "zmajica" na otvaranju kvalifikacija za Eurobasket 2021. godine protiv favorizovanih Ruskinja je top tema košarkaške Evrope. O partiji izabranica Gorana Loje dugo će se pričati, posebno o onome što su napravile naturalizovana košarkašica sa Bahama i WNBA zvijezda Džonkel Džons i već odavno prva "violina" bh. tima Marica Gajić. Njih dvije su na terenu provele po 40 minuta, što se ne pamti u današnjoj košarci. Ne treba ni reći da su to jedine dvije košarkašice nakon prvog kola (odigrano 15 utakmica) koje su igrale bez odmora. Iako bez predaha, Džonsova je ubacila 29 poena, uz 16 skokova i odlučujuću trojku 15 sekundi prije kraja, dok je Gajićeva dodala 17, uz šest skokova. Selektor Lojo je istakao da je u nekoliko navrata pitao Džonsovu da li treba odmor, no ona mu je odgovarala: "Moramo ovo dobiti".

"Nismo se mogli nositi sa dva protivnička lidera - Džonsovom i Gajićevom", priznao je selektor Rusije Aleksandar Kvalev, dok je najbolja ruska košarkašica Marija Vadeeva istakla da je Džonsovu jako teško čuvati kako fizički, tako i psihički.  

Na kraju neopisivo i emocionalno slavlje bh. košarkašica je samo pokazalo koliko je ovoj generaciji stalo da nakon više od 20 godina vrate reprezentaciju BiH na smotru najboljih u Evropi. U nedjelju zmajice u "Skenderiji" dočekuju Švajcarsku, koja je u prvom kolu savladala Estoniju 73:63. Pobjedom bi mogli već čekirati kartu za Francusku i Španiju, a sve što im treba u ovom trenutku jeste podrška navijača.

"Vidimo se u nedjelju u 'Skenderiji'", jasno su poručile reprezentativke BiH. Utakmica između BiH i Švajcarske igra se u nedjelju od 20 sati. Kada su u pitanju preostali susreti prvog kola, vrijedi izdvojiti pobjedu Srbije nad Turskom (59:56), uz 16 poena Ane Dabović, te trijumf u gostima Hrvatske nad Letonijom (83:65), koju je predvodila Ivana Dojkić (27). Slovenija je bila bolja od Grčke (70:64), dok je Njemačka teško porazila Sjevernu Makedoniju (105:40).

Važniji parovi 2. kola (nedjelja): Švedska - Crna Gora, Albanija - Srbija, Bugarska - Slovenija, Estonija - Rusija, Hrvatska - Njemačka, S. Makedonija - Letonija. Plasman na EP osiguraće devet prvoplasiranih i pet najbolje drugoplasiranih selekcija.   

Najčitanije