Košarka

Košarkašice nastavljaju kvalifikacije: Ni poraz ne zatvara vrata EP

Košarkašice nastavljaju kvalifikacije: Ni poraz ne zatvara vrata EP
Foto: N.N. | Košarkašice nastavljaju kvalifikacije: Ni poraz ne zatvara vrata EP

Ženska košarkaška reprezentacija BiH večeras gostuje u Ružomberoku, gdje će odmjeriti snage sa selekcijom Slovačke u okviru 4. kola kvalifikacija za Eurobasket 2019. godine. Radi se o susretu od izuzetne važnosti, s obzirom na to da će pobjednik doći na korak od plasmana na Evropsko prvenstvo.

Situacija nakon tri kola u Grupi A pokazuje da će Crna Gora, Slovačka i BiH voditi veliku borbu za prva dva mjesta. Trenutno obje selekcije imaju po pet bodova, s tim da je Slovačka u najboljoj situaciji nakon pobjede u Podgorici, koja je sve iskomplicirala i dodatno otežala put izabranicama Gorana Loje, ali i Crnoj Gori, koja do kraja gostuje BiH i Slovačkoj. Nije nemoguće da će na kraju odlučivati i koš-razlika.

Bh. košarkašice su u prvom kolu nadigrale Slovakinje 79:67, pa ukoliko dođe do eventualnog poraza on ne bi smio biti veći od 12 poena razlike, jer bi tada BiH bila slabija u međusobnom duelu. Mnogo je kalkulacija u igri, a dosta toga će biti jasnije nakon današnjeg okršaja. Selektor Goran Lojo je istakao da i dalje vjeruje da će sa četiri eventualne pobjede BiH izboriti plasman na EP prvi put poslije 20 godina.

"I dalje mislim da će nam dvije pobjede biti dovoljne za EP, jer očekujem da u drugim grupama bude ekipa s omjerom 3-3. Danas očekujem da pružimo maksimum i ponovimo igru iz drugog poluvremena protiv Islanda. Ne treba ni da govorim u kakvu poziciju bi nas stavio eventualni trijumf", rekao je uoči puta Lojo.

Nakon ubjedljivog trijumfa nad Islandom (97:67) u bh. selekciji vlada sjajna atmosfera i optimizam. Očekuje se da u ovom duelu mnogo veći doprinos da Lineta Kizer te tako pomogne ove sezone sjajnoj Marici Gajić, koja će i ovaj put biti glavna uzdanica bh. tima. I u taboru Slovačke svjesni su da se radi o utakmici koja bi u konačnici mogla biti jedna od ključnih.

"Pred nama je veliki izazov. Želimo pobjedu i da probamo da stignemo razliku iz Sarajeva kako bismo ostale u najboljoj poziciji", istakla je reprezentativka Slovačke Terezia Pelenikova.

Utakmica između Slovačke i BiH igra se večeras s početkom u 18 sati. U drugom susretu ove grupe Crna Gora će ugostiti selekciju Islanda. Podsjetimo, plasman na završnu smotru najboljih selekcija Starog kontinenta izboriće osam prvoplasiranih selekcija iz grupa, te šest najboljih drugoplasiranih reprezentacija.

Grupa A

1. Crna Gora   3      2      1      232:190   5

2. BiH                     3      2      1      231:210   5

3. Slovačka             3      2      1      218:213   5

4. Island          3      0      3      191:259   3

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije