Košarka

Košarkaška legenda Milenko Savović izgubio bitku protiv korone

Košarkaška legenda Milenko Savović izgubio bitku protiv korone
Foto: Printscreen | Preminuo Milenko Savović

TREBINJE - Košarkaška legenda srpske košarke, bivši kapiten beogradskog Partizana Milenko Savović, preminuo je danas u 61. godini života na trebinjskom COVID odjeljenju od posljedica korona virusa.

On je krajem januara, boraveći u rodnom gradu, primljen u Bolnicu Trebinje, na COVID odjeljenje zbog problema prouzrokovanih korona virusom, a dalje komplikacije dovele su i do njegove smrti.

Milenko je rođen u Trebinju 1960. godine, a košarkom se počeo baviti još u gimnazijskim danima, kada je tadašnje klince, kako je volio reći, okupio Rade Aleksić, otac Srđana Aleksića, napraviviši im pravu odskočnu dasku za dalje profesionalno bavljenje košarkom.

Iako su ga još u gimnaziji tražili brojni košarkaški klubovi bivše Jugoslavije, pa se i sam jedno vrijeme bavio mišlju da ozbiljnu karijeru započne u sarajevskoj “Bosni”, gdje su mu živjela i dva strica, ipak je prevagnuo beogradski “Partizan” u kome je prvi put zaigrao 1977. godine.

Za crno-bijele je igrao 12 sezona i bio je kapiten, ali i veliki miljenik navijača koji bi mu na utakmicama skandirali “sveti Sava”.

Nakon Partizana igrao je za Granadu i Vojvodinu u kojoj je završio karijeru.

Srbijanski mediji prenose da je sa “Partizanom”  tri puta bio šampion Jugoslavije, osvojio je tri Kupa Radivoja Koraća u vijeme dok je to bilo međunarondo takmičenje, i dva Kupa SFRJ, a sa reprezentacijom Jugoslavije bio je vicešampion Evrope.

Osim u sportu, Milenko Savović je dugo godina radio u kompaniji Telekom Srbija, kroz koju je održavao fenomenalnu saradnju sa svojim crno-belima, a ostaće upamćen i kao veliki ljubitelj i poznavalac književnosti i muzike.

Njegov Partizan se, odmah nakon vijesti o smrti, emotivnom porukom na Tviteru oprostio od Savovića, navodeći da ostaje velika praznina u srcima svih ljubitelja košarke, a posebno navijača Partizana.

“Savović je bio simbol jedne čitave epohe koje se svi navijači crno-belih sećaju sa osmehom na licu”, stoji u saopštenju.

Vrijeme i mjesto sahrane Milenka Savovića još nije utvrđeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije