Košarka

Košarkaški i sportski svijet se oprašta od Dude Ivkovića

Košarkaški i sportski svijet se oprašta od Dude Ivkovića
Foto: Arhiva | Košarkaški i sportski svijet se oprašta od Dude Ivkovića

Košarkaški i sportski svijet oprošta se od legendarnog košarkaškog trenera Dušana Dude Ivkovića.

Od jednog od najuspješnijih evropskih trenera svih vremena oprostili su se domaći i inostrani klubovi, igrači, kao i cijela sportska javnost u Srbiji i Evropi.

"Sa životne pozornice, sišao je legendarni Dušan Duda Ivković. Rano jutros, prestalo je da kuca srce velikog košarkaškog oca, čuvenog 'Krstaša', čovjeka čije košarkaško nasljeđe nije moguće opisati riječima", navodi se u oproštaju FK Partizan.

"Član FIBA Kuće slavnih, Legenda Evrolige, šampion Evrope, šampion ULEB kupa, šampion Saporta kupa, pobjednik međunarodnog Kupa 'Radivoj Korać', šampion Jugoslavije, šampion Grčke, šampion Rusije, osvajač nacionalnih kupova Turske, Rusije, Jugoslavije i Grčke. Selektor reprezentacija SFR Jugoslavije i Srbije s kojima je osvajao svjetsko i evropsko zlato, olimpijsko srebro, evropsko srebro... Iznad svega, Duda Ivković je čovjek koji je trasirao košarkaški put mnogih igrača i trenera ka najvećim dometima u istoriji ovog sporta", navodi se u oproštaju crno-bijelih.

Od svog najvažnijeg trenera u istoriji kluba, oprostio se i grčki Olimpijakos.

"Najveći trener Olimpijakosa i jedan od najboljih u Evropi, veliki Dušan Ivković više nije sa nama. Legendarni Duda je otišao na dugo putovanje. Učitelju, hvala vam na onome što ste nam ponudili. Uvijek ćemo te se sjećati", naveo je Olimpijakos na svom sajtu.

"Hvala vam na svemu treneru, počivajte u miru", napisao je jedan od najboljih evropskih košarkaša Nikola Mirotić.

Od Dude Ivkovića, oprostio se i bivši reprezentativac Vladimir Štimac.

"Čovek koji mi je pokazao šta znači reprezentacija, disciplina i posvećenost. Dao mi je šansu da obučem taj sveti dres. Nemam reči koje mogu ovog čoveka da opisu. Hvala na svemu i neka vam je vecna slava", napisao je Štimac na društvenim mrežama.

"Otišao je jedan od najboljih trenera u istoriji svjetske košarke. On je bio prvi strani trener u istoriji CSKA. Duda je bio taj koji je uveo nove standarde u klub, modernu organizaciju koja je CSKA svrstala među najbolje klubove u Evropi. I po odlasku iz Moskve, Ivković je nastavio da prati crveno-plave, sa kojima je osvojio tri titule prvaka Rusije i Kup ove zemlje", napisali su iz CSKA na svom sajtu.

Aktuelni trener Moskovljana Dimitris Itudis kaže da je ovo veoma tužan momenat za njega.

"Teško je naći prave riječi. Duda je imao divnu suprugu Nenu i sinove Petra i Pavla, a ja sam se osjećao kao njegov sportski sin. Bila je velika čast i privilegija poznavati takvog trenera i osobu i uvijek ću pamtiti savjete koje sam dobio od njega. Prijateljstvo sa njim je bilo neprocenjivo, kao i podrška i povjerenje koje sam dobijao od Dude. Ovoga ljeta sam bio sa njegovim sinom Pavlom na Halkidikiju i planirali smo da se okupimo u Beogradu ili Moskvi... Moje iskreno saučešće porodici Ivković i svima koji su poznavali Dudu", rekao je Itudis.

Od jednog od najboljih svjetskih trenera oprostili su se i Košarkaški savez Srbije, košarkaški klubovi Bajern, Panatinaikos, Crvena zvezda, fudbalski klubovi Partizan i Vojvodina i mnogi drugi...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije