Košarka

Košarkaški sudija Mia Dojčinović: Moramo biti jake i stabilne

Košarkaški sudija Mia Dojčinović: Moramo biti jake i stabilne
Foto: N.N. | Košarkaški sudija Mia Dojčinović: Moramo biti jake i stabilne

Po struci je diplomirani politikolog, već neko vrijeme je uspješna i kao sudija u regionalnoj WABA ligi, kao i sudija košarke u kolicima i 3x3 sudija, a uz sve je i koordinator za košarku u okviru Malih olimpijskih igara Republike Srpske. Ambiciozna Mia Dojčinović (29) jednog dana želi da zakorači i na međunarodnu scenu.

Rođena Banjalučanka potiče iz košarkaške porodice, na što je veoma ponosna. Upravo su njen otac i stric bile košarkaške sudije, a danas kontrolori suđenja i glavni su krivci zašto je krenula njihovim stopama.

"Zaljubljenik sam u košarku. Suđenje je došlo vrlo spontano, na nagovor oca i strike, koji su i danas moja najveća podrška. Nakon mene mojim stopama krenuo je i mlađi brat Igor, počela je svoju priču Mia, koja je odavno izgradila autoritet na parketu.

U svijetu je sve više žena koje dobijaju značajnu ulogu na sportskim poljima, tako da, kako na fudbalskim, tako i na košarkaškim terenima sve više viđamo pripadnice ljepšeg pola koje dobivaju ulogu glavnih sudija. Dojčinovićava smatra da je danas sve manje predrasuda kada je u pitanju učešće u sferama u kojima su dominantniji muškarci.

"Na terenu djevojke moraju biti mnogo jake i stabilne, nema mjesta strahu i pokolebljivosti i tada nema ni predrasuda. Jedina razlika ženskog i muškog sudije je zavezan rep", ističe 29-godišnja Banjalučanka, koja je, kako kaže, danas mnogo zrelija, stabilnija i odgovornija osoba.

Dodaje da put sudije nije nimalo lagan i jednostavan. Svakodnevno se usavršava kako bi jednog dana mogla biti spremna za još veća takmičenja.

"Moje dalje želje su da stupim na međunarodnu scenu, ali vidjećemo u kom pravcu će to ići, kojoj grani košarke. Stalno nešto čitam, istražujem, gledam... Još je mnogo godina ispred mene, tako da radim i dalje, čak i sad kada nema košarke, prijavila sam se da pratim online nastavu FIBA instruktora i jedva čekam da počnem s tim", naglasila je Dojčinovićeva.

Već četiri godine radi na projektu Malih olimpijskih igara Republike Srpske, gdje ima ulogu koordinatorice za košarku. Radi se o takmičenju u osnovnim i srednjim školama.

"Ponosna sam što sam dio i ovog prejekta koji zahtijeva mnogo posvećenosti i doprinosi razvoju sporta. MOI je iznjedrila mnoge talente i nastavićemo u tom ritmu i dalje da radimo", zaključila je naša sagovornica.

Inače, već tri sezone sudi najboljim ženskim ekipama u regionu, s tim da je prošle godine sudila finalni turnir WABA lige za djevojke do 15 i 17 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije