Košarka

Krešimir Novosel: Svi osnivači su za drugu ABA ligu

Krešimir Novosel: Svi osnivači su za drugu ABA ligu
Krešimir Novosel: Svi osnivači su za drugu ABA ligu

Druga ABA liga bi trebalo da se pokrene kako bismo proširili postojeće takmičenje i pokušali nešto kvalitetnije djelovati na košarku u regiji. Svi klubovi osnivači su to izglasali i kao i mi smatraju da je to odlična ideja, inicijativa i želja. Imamo njihovu punu podršku.

Rekao je ovo za "Nezavisne" Krešimir Novosel, direktor košarkaške ABA lige, na temu formiranja drugog ranga takmičenja na Jadranu, što je nakon nedavno održane sjednice Skupštine lige jedna od glavnih tema u regionu. Kao mogućnost formata novog takmičenja u košarkaškim krugovima pominjala se i liga po uzoru na Prvu B ligu bivše Jugoslavije i njen sistem od dvije grupe na Istoku i Zapadu. Novosel odbacuje takvu mogućnost.

"Nemamo takvu ideju, planiramo da igra 12 klubova po sistemu svako sa svakim na domaćem terenu i u gostima. Vjerovatno se ne bi igrao plejof ili fajnal for, iako ćemo još vidjeti o tome, već bismo nakon 22 kola imali prvaka koji bi išao u prvu ABA ligu naredne sezone. Plan je da učestvuju klubovi iz šest zemalja regiona koje bi imale svaka po dva predstavnika", kazao je Novosel.

Mnogo polemike izaziva i priča o klubovima iz Hrvatske i Slovenije koji su ove sezone paralelno igrali dva takmičenja, što može da izazove veliko opterećenje za ekipu, kao i povrede igrača.

"Mislim da u današnje vrijeme dvije utakmice tjedno nisu problem jer toliko igraju mnogi klubovi širom Evrope, a kad imamo tri onda je to već mnogo teže. Sa dvije bismo mogli uskladiti kalendari i sve se dogovoriti", zaključio je Novosel.

Što se tiče bh. klubova on ističe da bi trebalo obaviti razgovor sa Savezom, kao i da bi uticaj imali i rezultati u prvenstvu i tradicija i uspjesi klubova kroz istoriju. Kazao je i da bi predstavnici Srbije u ovom formatu takmičenja bili peti i šesti tim iz Superlige Srbije. Novosel je prisustvovao i nedavno održanom fajnal foru Evrolige, odakle nosi pozitivne utiske. 

"Fajnal for je uvijek sjajan događaj, vrhunac košarkaške sezone u Evropi. Odličan ambijent je bio u Istanbulu, kao i popunjenost i atmosfera na tribinama. Riječ je o vrhunskoj organizaciji. Imao sam sastanak sa prvim čovjekom Evrolige Đordijem Bertomeuom, imamo zaista dobre odnose. Zadovoljan je prošlom sezonom ABA lige, a očekuje i da će sljedeća biti na najvišem nivou. Zadovoljan je našim radom", kaže operativac regionalnog takmičenja.

Crvena zvezda je ovu sezonu završila sa samo po jednim porazom u regularnom dijelu i plejofu, a slična dominacija "crvenobijelih" viđena je i u prethodnoj.

"Za ligu bi bilo bolje da svi timovi imaju približne šanse za titulu, ali situacija je takva da Zvezda dominira i vidjećemo kako će se razvijati u narednom periodu. Svakako da je liga imala poboljšanje u svim elementima u ovoj sezoni i očekujemo da naredna bude još uspješnija", zaključio je Novosel.

Filipović: Sigurno bismo igrali

Vedran Filipović, direktor Zrinjskog
Vedran Filipović, direktor Zrinjskog

Vedran Filipović, direktor Zrinjskog, koji je regularni dio sezone Lige za prvaka BiH završio kao treći, smatra da bi igranje drugog ranga regionalne košarke donijelo pozitivne promjene. 
"Mogu reći da bismo sigurno igrali, to bi bilo veoma interesantno i donijelo bi mnogo veći kvalitet takmičenja. Takav projekat bi privukao  publiku i sponzore", rekao je Filipović.

Krupalija: Papir pa odluka

Damir Krupalija, direktor Bosne
Damir Krupalija, direktor Bosne

Damir Krupalija, direktor vicešampiona BiH Bosne, još nije siguran da li bi "studenti" učestvovali u novom takmičenju.
"Ništa još ne znamo, zavisi od koncepta takmičenja i drugih stvari. Kad bude nešto ozbiljnije i na papiru onda ćemo to razmatrati.  Zavisi kako bi se to finansiralo, na koji bi se način igrala domaća takmičenja. U košarkaškom smislu bio bi napredak, ali ostaje da se vide i druge stvari", kazao je Krupalija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije