Košarka

Liga 12 BiH (ni)je prekinuta

Liga 12 BiH (ni)je prekinuta
Foto: N.N. | Liga 12 BiH (ni)je prekinuta

Košarkaško prvenstvo BiH je prekinuto. Ne, samo je privremeno stopirano. Ili ipak nije? Izostanak dogovora Igokee i Sparsa o odigravanju utakmice 14. kola Lige 12 BiH izazavao je pravu zavrzlamu, koju bi sutra ili u četvrtakl trebalo da raspetlja Upravni odbor Košarkaškog saveza BiH.

Sve je krenulo kada je generalni sekretar KS BiH Amer Čolan kazao da odgođena utakmica Igokee i Sparsa gotovo sigurno neće biti odigrana u utorak veče. Ovaj meč je prvobitno bio zakazan za vikend, ali je prolongiran za utorak na zahtjev Igokee zbog odigravanja meča ABA lige. Međutim, ovaj novi termin ne odgovara Sparsu, koji u četvrtak igra meč ABA lige 2. Pošto je konačni dogovor dva kluba izostao, komesar takmičenja Siniša Jakovljević je odlučio da na snazi ostane termin 14. januar, ali je Čolan poslao saopštenje u kojem se navodi da je došlo do kršenja propozicija, kojima je narušen kalendar i regularnost takmičenja prvenstva BiH i da se donosi odluka o prekidu Lige 12 prvenstva BiH.

"Tražio sam da se nominacija stornira jer se klubovi nisu dogovorili po propozicijama, a komesar ne može samovoljno donijeti odluku kada se meč igra. Moraju se poštovati kalendar takmičenja i propozicije. Upravni odbor KS BiH tumači propozicije i uskoro bi trebalo da donese odluku, ali dva člana UO su iz Igokee i ako oni ne glasaju odluke neće biti", rekao je Čolan za Fenu i naglasio da se utakmica mora odigrati, ali da se klubovi u svakom slučaju moraju dogovoriti za termin.

On je istakao da ovim problemom nije obuhvaćena samo utakmica Igokee i Sparsa, već se problematika širi i na buduće utakmice bh. klubova koji nastupaju u ABA ligi i ABA ligi 2.

"Ja nemam mehanizam koji mi dozvoljava da ne zakažem neku utakmicu. To je moja obaveza. Klubovi se nisu dogovorili, a postoji odredba u propozicijama koja kaže da ukoliko se klubovi ne dogovore konačnu odluku donosi komesar. Neke stvari su van moje nadležnosti i nadam se da će se Upravni odbor očitovati o ovom problemu jer je situacija izuzetno komplikovana. Ja nemam ovlaštenje da mijenjam kalendar takmičenja, to može učiniti samo UO", rekao je Jakovljević, koji se oglasio i dopisom u kojem je naveo da prvenstvo nije prekinuto i da mu se generalni sekretar miješao u rad. Čolanov potez izazvao je različite reakcije, između ostalog, i Siniše Kovačevića, tim menadžera Igokee, koji je naveo da generalni sekretar nije nadležan da odlučuje o tome hoće li šampionat biti prekinut ili ne već članovi UO.

I ranije je dolazilo do ovakvih situacija, nema sumnje da će toga biti i u budućnosti, jer predstoje dueli Igokea - Široki, Igokea - Sloboda), a na rukovodećem tijelu bh. saveza je da donese odluku koja bi spriječila ovakve situacije.

"Zbog novonastale situacije, koja nije nimalo bezazlena, sazvao sam hitnu sjednicu Upravnog odbora, na kojoj ćemo raspravljati o ovoj temi i eventualno donijeti odluku. Kakav će ishod biti i hoće li se prvenstvo nastaviti predstojećeg vikenda u ovom trenutku niko ne zna. Prvenstvo BiH je za sve prioritet i moraju se poštovati propozicije", kazao je Čolan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije