Košarka

Litvanija srušila NBA Hrvatsku

Litvanija srušila NBA Hrvatsku
Foto: FIBA | Litvanija srušila NBA Hrvatsku

Košarkaši Litvanije pobijedili su Hrvatsku u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2019. rezultatom 84:83 (21:21, 22:15, 20:19, 21:28).

Hrvati su izašli na teren u najjačem sastavu, a igrali su Bojan Bogdanović, Dario Šarić, Ivica Zubac, Ante Žižić, Krunoslav Simon.

Litvanicu su mnogo bolje otvorili meč i koristili su svoje prilike, ali i pogađali neke teške šuteve.

Hrvatska je promašivala mnogo, mnogo zicera i slobodnih bacanja, a nekako su tokom prvog poluvremena uspijevali da zadrže pristojan rezultatski minus. 

U trećoj dionici proradio je Bogdanović, koji je postigao čak 15 poena u toj četvrtini, ali nedovoljno da Hrvatska napravi neki pristojniji rezultat, a kamoli da dođe do vođstva. 

U posljednjem kvartalu probudili su se Hrvati, imali su napad da povedu, ali su nastavili da prave nepromšljene poteze, da lako ispadaju u odbrani i da bez dovoljno razmišljanja "prodaju" lopte Litvancima. 

Juškevičius je donio novu prednost svojoj ekipi od +3 na dva minuta do kraja, i poslije toga hrvatski košarkaši nisu mogli više da se oporave. Hrvatska je jedino uspjeli da smanji prednost na -1 postizanjem nekih trojki u posljednjim sekundama meča, ali realne opasnosti po Litvance nije bilo. 

Kod domaćina Hrvatske najefikasniji bio je Bogdanović sa 22 poena, ali je imao i četiri izgubljene lopte. Tri poena manje imao je Dario Šarić, igrač Filadelfije, dok je 16 postigao Kruno Simon. 

Litvance su do pobjede vodili Kalnietis sa 15, Bendžius sa 16, kao i sjajni šuter Juškevičius sa 14 (3/5 za tri). 

U međuvremenu, Italija je rutinski pobijedila Poljsku sa 101:82 i usamila se na drugom mjestu grupe, a Mađarska je iznenadila Holandiju na gostovanju i pobijedila je sa čak +15, tačnije 74:59. 

Hrvatska je i dalje u nezavidnoj situaciji što se tiče kvalifikacija, a u grupi J dijeli četvrto mjesto sa Poljskom i Holandijom.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije