Košarka

Majami pobijedio Lejkerse

Majami pobijedio Lejkerse
Foto: Tanjug/AP | Majami pobijedio Lejkerse

Košarkaši Majami Hita su rezultatom 115:104 pobijedili Los Anđeles Lejkerse u trećoj utakmici NBA finala.

Trener Majamija Erik Spolstra na ovom meču nije mogao da računa na Gorana Dragića i Bema Adebaja, a potom se i Kendrik Nan povrijedio.

Majami je odlično otvorio utakmicu, igrači Hita su natjerali košarkaše Los Anđeles Lejkersa na čak 10 izgubljenih lopti u prvoj četvrtini i potpuno neutralisali Entonija Dejvisa koji je imao četiri izgubljene lopte i dva faula u tim momentima.

Negdje na polovini dionice Majami je imao prednost 16:8, ubrzo su stigli i do dvocifrenog vođstva, ali ga nisu zadržali i Lejkersi su zahvaljujući Morisu, Kuzmi i Karuzu uspjeli da priđu na samo tri poena zaostatka i to nakon trojke Kajla Kuzme uz zvuk sirene na asistenciju Lebrona Džejmsa.

Kad smo već kod Džejmsa i asistencija, valja napomenuti da je srušio Džona Stoktona sa druge pozicije na vječnoj listi najboljih asistenata u istoriji NBA doigravanja, pa je isped njega ostao još samo Medžik Džonson.

U drugoj dionici, gledali smo pravi "košarkaški rat". Majami je prestao da igra zonu, vidjelo se da je skauting odrađen odlično i neke prepoznatljive akcije Lejkersa nisu mogle da prođu, a Entoni Dejvis je upisao prve poene u tim momentima kada je pogodio trojku, pa i ali up zakucavanje u narednom napadu.

Lebron je dirigovao napadom uz pomoć Ražona Ronda, a u 19. minutu utakmice Majami je zadesio novi maler, pošto se povrijedio Kendrik Nan, kada je u kontri krenuo na koš i noga mu je proklizala. Odmah je ustao, ali zatražio ljekarsku pomoć i više ga nije bilo na parketu.

Do kraja poluvremena je Majami bio bolji tim. Dankan Robinson je ubacio i svoju prvu trojku, pa Majami na poluvrijeme odlazi sa prednošću 58:54. Džimi Batler je bio svuda, 19 poena, po šest skokova i asistencija uz dvije ukradene lopte i potvrdio je da se Majami neće predati.

Treća četvrtina je počela serijom Hita od 8:0, a Entoni Dejvis je brzo napravio i 4. faul što je bio veliki problem za Los Anđeles Lejkerse. Ubrzo su košarkaši Majamija stekli dvocifrenu prednost, ali su se stabilizovali Lejkersi i uz poene Lebrona održali priključak.

Batler je nastavio da pogađa, imao je 12 poena u trećem kvartalu, proradio je i Keli Olinik, ali su Džejms, Kuzma i Moris uspjeli da slome otpor Majamija i da priđu na zaostatak od samo dva poena.

Već početkom četvrte četvrtine Lejkersi stižu do vođstva, kada je Ražon Rondo lako rešio Majamijevu 1-3-1 zonu i na semaforu je stajalo 91:89. Od tog momenta, Majami se vraća u "ratnički mod" i preko Batlera dolaze do prednosti od 94:91, pa onda gledamo šutersku rapsodiju.

Tajler Hiro je prekinuo seriju promašaja, pa je to vratio Kuzma, a onda Olinik iz pik end rola rešava i Batler dobija asistenciju za tripl-dabl. Lebron Džejms sada počinje sve više da greši.

U momentima kada se lomilo imao je samo jedno zakucavanje i to u posljednjem minutu, a prije toga je dva puta napravio korake i jednom loptu bacio u bunar, a jednom i promašio otvorenu trojku, dok Entoni Dejvis nije ni šutirao u posljednjoj četvrtini.

Džimi Batler je kao pravi heroj vodio svoj tim do pobjede kada je to djelovalo nemoguće. Ubacio je 40 poena uz 11 skokova i 13 asistencija i po prvi put u karijeri imao tripl-dabl u plej-ofu.

Keli Olinik je bio "X faktor" ove utakmice sa 17 poena, koliko je imao i Tajler Hiro, 13 je dodao Robinson, a 12 Krauder.

Na drugoj strani, Lebron Džejms ubjedljivo najbolji sa 25 poena i osam skokova, ali i osam izgubljenih lopti. Markif Moris i Kajl Kuzma su pogodili veliki broj otvorenih šuteva i meč završili sa po 19 poena, dok je Entoni Dejvis imao 15 i bio izuzetno loš.

Naredni meč igra se u noći i između utorka i srijede, a počinje od tri časa poslije ponoći.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije