Košarka

Marko Tomas, bivši as Reala i od ovoga ljeta član Igokee: Vuk veza do Aleksandrovca

Marko Tomas, bivši as Reala i od ovoga ljeta član Igokee: Vuk veza do Aleksandrovca
Foto: ABA | Marko Tomas, bivši as Reala i od ovoga ljeta član Igokee: Vuk veza do Aleksandrovca

Igokea polako sklapa igračku križaljku za narednu sezonu ABA lige, a prema dosadašnjim pojačanjima, jedini bh. predstavnik u regionalnom takmičenju imaće respektabinu ekipu koja bi mogla biti tvrd orah za sve učesnike.

U rosteru "igosa" za nadolazeću sezonu naći će se i svojevremeno najveći talenat hrvatske košarke, te nekadašnji as i sjajni šuter Zagreba, Reala, Fenerbahčea, Fuenalabrade, Ankare, Cibone i Cedevite Marko Tomas (34). 

Donedavni hrvatski reprezentativac i član Gaziantepa, koji mu je bio posljednja stanica uoči dolaska u Laktaše, za "Nezavisne" otkriva kako je došlo do saradnje sa višestrukim prvakom BiH, da li je zadovoljan dosadašnjom karijerom, kao i o periodu igranja u "kraljevskom klubu".

"Vuk Radivojević (sportski direktor Igokee) i ja smo igrali zajedno u Fuenalabradi prije desetak godina i dugo smo u kontaktu. On zna stvari koje preferiram, znao je da se namjeravam vratiti u Zagreb, kao i da sam imao neformalne razgovore sa Cedevitom. To je bilo u periodu kada se nije znalo da odlaze iz Zagreba i nekako mi je ovo bilo logično. Dobra smo ekipa, opet sam blizu kuće i nije trebalo puno da se dogovorimo", kaže sjajni šuter iz Koprivnice.

Upoznat je sa dešavanjima u svom novom klubu, kojem će se priključiti za desetak dana, te je istakao zadovoljstvo kako se odvija prelazni rok za klub iz Aleksandrovca. 

"Jako smo aktivni na tržištu, što je jako dobro. ABA liga, prema nekim procjenama, biće izuzetno jaka. Sve ekipe se pojačavaju, što je jako dobro za košarku na ovim prostorima. Za dobar rezultat biće potrebno puno raditi, treba da se poklopi puno stari. Uvijek se sjetim kada sam se vratio iz Turske, Igokea je bila najveće iznenađenje i kada su se mijenjala pravila samo da ne bi ušla u Euroligu. Ipak, te neke stari koje su se dešavale su iza nas, ABA liga je danas postala veća organizacija. Takođe, biće potrebno da dođe do potrebne kemije u ekipi da bi se došlo do željenih rezultata", naglašava Tomas.

Dodaje da će kao i obično glavni favoriti biti Crvena zvezda, Partizan, Budućnost, Olimpija i Cedevita, ali da ne treba otpisati ni Mornar, kao ni Igokeu. 

Iako je željan igre i može dati dosta toga, zadovoljan je onim što je postigao u karijeri, a posebno se osvrnuo na period igranja za Real Madrid. 

"Sigurno se to moglo odviti znatno drugačije. U jednom periodu karijere kada sam bio u najboljim godinama imao sam strašne ozljede. Zadnjih četiri-pet godina sam stao sa tim pehovima. Sve u svemu, zadovoljan sam. Sigurno da je moglo puno bolje, ali na neke stvari nisam mogao utjecati. Trenutno samo razmišljam prema naprijed, ono što je bilo ostavio sam iza sebe", naglašava Tomas i dodaje:

"Period u Realu je sigurno nekako ostao u najljepšem sjećanju. Sam taj dolazak iz malog kluba kao što je Zagreb u kojem sam ponikao u takvu sredinu i odmah biti na tom natjecateljskom nivou, to je dio karijere koji ću vjerojatno najviše pamtiti. Nije to bilo samo prolazno, pune četiri godine. Kažem veliko iskustvo i nikada ne bih mijenjao ništa za takvo nešto." 

Dotakao se i neuspjeha Hrvatske u posljednjim kvalifikacijama za Munobasket koji uskoro počinje u Kini. Iako mnogi naglašavaju da je najveći problem bio nemogućnost igranja najboljih igrača u FIBA prozorima, nekadašnji član reprezentacije se s tim ne slaže. 

"Sve druge reprezentacije su imale imale iste probleme. Kod nas se napravila totalno kriva selekcija, nisu se pozivali najbolji, a i kada smo bili pojačani najboljim igračima, mi smo gubili od B selekcije Litvanije i Poljske, tako da krivca moramo tražiti među sobom samima", zaključio je novi košarkaš Igokee.

 

2007. 

godine sa Realom je osvojio ULEB kup i titulu prvaka Španije, a šampionske titule osvajao je još sa Cibonom, Fenerbahčeom i Cedevitom 

Ameri favoriti

Povratnik na abaligaške terene nema dilemu ko je favorit na predstojećem Svjetskom prvenstvu za košarkeše. 

"Amerikanci sigurno ne dolaze sa najboljom momčadi, ali koliko to znači za sve druge, vidjećemo. Doći će motivirni, imaju Grega Popovića kojeg će igrači maksimalno respektirati i ja ne očekujem neko iznenađenje što se njih tiče. Ima tu nekoliko reprezentacija sa vrhunskim rosterima, prije svih Srbija i Francuska, pa možda Kanada i Australija mogu biti iznenađenje. Svi oni imaju neke šanse, ali opet kažem SAD su uz sve nedostatke uvjerljivi favorit", poručio je osvajač zlatne medalje sa juniorskom selekcijom Hrvatske iz 2002. godine. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije