Košarka

Matea Tavić uoči Osake: Vrijeme je i za Svjetsko prvenstvo

Matea Tavić uoči Osake: Vrijeme je i za Svjetsko prvenstvo
Foto: Foto: FIBA | Matea Tavić uoči Osake: Vrijeme je i za Svjetsko prvenstvo

Dvadesetak dana ostalo je do kvalifikacionog turnira za Svjetsko prvenstvo na kojem će bh. košarkašice pokušati da nastave bajku od prošle godine i po prvi put se plasiraju na Mundobasket koji će biti održan u Australiji u septembru ove godine.

Sve smo bliže turniru u Osaki gdje će ženska košarkaška reprezentacija u jakoj grupi sa domaćim Japanom, Kanadom i Bjelorusijom tražiiti jednu od tri vize koje vode na smotru najboljih selekcija planete. U bh. taboru se nadaju da će nastaviti sa partijama od prošle godine, kada su “zmajice” svojim igrama ispisale istoriju bh. košarke osvajanjem petog mjesta na Evropskom prvenstvu. Jedna od važnih karika u timu Gorana Loje, Matea Tavić vjeruje kako BiH može izboriti istorijski plasman na SP.

“Protekla godina je bila veoma uspješna za našu reprezentaciju i mislim da smo skrenule pažnju svih ekipa u Evropi na nas i zaradile smo respekt koji zaslužujemo. Napravili smo ogroman uspjeh na Evropskom prvenstvu i mislim da je sad vrijeme i da napravimo taj još jedan korak i odemo na Svjetsko prvenstvo”, ističe bh. reprezentativka.

Tavićeva naglašava da je grupa izuzetno teška, ali ukoliko budu kompletne i na nivou iz prošle godine da imaju velike šanse da se nađu među tri najbolje selekcije u grupi.

“Mislim da imamo realne šanse nadati se plasmanu ako budemo igrali kako znamo. Sve tri ekipe su jako dobre, Japan je izuzetno jaka reprezentacija i igraju veoma dobro i atipičnu košarku. Kanada je podmlađena dosta i sa puno promjena u timu i mislim da možda tu imamo i najveće šanse, a Bjelorusija igra takođe veoma dobro. Na nama je da damo sve od sebe kao i do sada”, poručila je članica startne petorke “zmajica”.

Inače, Matea nastupa za jednu od najboljih njemačkih ekipa, Keltern čije boje brani i kapitenka bh. dama Milica Deura. U aktuelnoj sezoni prosječno ubacuje osam poena po susretu. 

“Što se tiče moje sezone u Kelternu, zadovoljna sam za sada. Imamo malo uspona i padova u igri ali mislim da je to normalno s obzirom da je roster kompletno promijenjen u odnosu od prošle sezone. Ciljevi su uvijek isti, osvojiti Kup i prvenstvo i radimo na tome da to ostvarimo”, zaključila je bh. košarkašica.

Podsjetimo, kvalifikacioni turnir u Osaki igra se od 10. do 13. Februara, a prvi meč BiH igra protiv Bjelorusije. Inače, Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) objavila je takozvani “Power Rankings”, a “zmajice” se nalaze na visokom desetom mjestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije