Košarka

Melisa Brčaninović: San je bio zaigrati u Evroligi

Melisa Brčaninović: San je bio zaigrati u Evroligi
Foto: N.N. | Melisa Brčaninović: San je bio zaigrati u Evroligi

Snovi jedne od najboljih bh. košarkašica Melise Brčaninović (21) se polako ostvaruju. Najperspektivnija sportistkinja BiH za 2016. godinu nakon tri godine provedene u Italiji, gdje je ostavila dubok trag, od naredne sezone nastupaće u Belgiji, što će joj omogućiti igranje u elitnoj Evroligi.

Sjajna prošla sezona u dresu Torina, gdje je u elitnom razredu italijanske košarke prosječno ubacivala 17 poena po susretu, Melisi Brčaninović omogućila je igranje u Evroligi, te potpis ugovora sa prvakom Belgije, ekipom Rojal Kastres Bren. Bh. košarkašica u razgovoru za "Nezavisne" nije krila oduševljenje što će biti jedna od rijetkih bh. igračica koja će se takmičiti sa najboljim košarkašicama Evrope.

"Moj san bio je jednog dana zaigrati u Euroligi, nisam očekivala da će se već naredne sezone on i ostvariti. Ekipa Kastors Bren je prvak Belgije i unazad godinama se takmiči u Euroligi i Eurokupu. Posebno sam se obradovala toj ponudi jer je to ekipa koja pruža priliku mladim igračicama u tako velikim takmičenjima", kaže košarkašica koja je prošla sve kategorije u reprezentaciji BiH.

Već dugi niz godina velika nada evropske košarke nastupa van granica BiH, a posebno se raduje što će u novoj sezoni nastupati u sve kvalitetnijoj belgijskoj ligi.

"Košarkaški kvalitet u državama napreduje zavisno od finansijske situacije i pravila koliki je broj stranaca dozvoljen u ekipi. U Belgiji je dozvoljen veliki broj stranaca, što nam govori da je veliki kvalitet prisutan u ligi", ističe Brčaninovićeva i dodaje:

"Posljednje tri godine sam provela u Italiji i mnogo mi je drago što sam uspjela ostaviti pozitivan trag, ali sam veoma zahvalna i na tome što sam tamo naučila, ne samo košarkaški, nego općenito o životu. Tužna sam što odlazim, ali i to je sastavni dio košarke, nikad ne znamo gdje nas može odvesti".

Nekadašnja igračica tuzlanskog Jedinstva, koja je 2017. godine na NBA Global kampu izabrana među osam najtalentovanijih igračica iz "ostatka" svijeta (bez SAD), naglašava da je zadovoljna kako se razvija njena karijera.

"Dosadašnjim tokom karijere mogu biti zadovoljna, ali smatram da je Belgija za mene jedan veliki izazov, dokazivanje i učenje. To je veoma bitna stepenica u mom životu, ali se nadam da ću uspjeti nizati dobre igre i uspjehe, te što više napredovati u karijeri", smatra naša sagovornica.

Za kraj kao pravi profesionalac nije željela puno komentirati činjenicu da se nije našla na posljednjem spisku selektora Gorana Loje za kvalifikacije za Evrobasket 2021. godine iako je u tom trenutku igrala u sjajnoj formi.

"To je bila selektorova odluka. Ja ću se uvijek nadati pozivu naše reprezentacije, ali izbor ostaje na selektoru", zaključila je Brčaninovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije